Arrangementer i din nære fremtid – et utvalg

I denne utgaven av Paragone-bloggen ønskes det å komme med noen anbefalinger om hva som kan være verdt å få med seg av kunstaktiviteter den kommende tiden, spesielt nå som høsten er i gang. Listen nedenfor representerer kun et utvalg av alt som skjer.

Torsdag 12. september – Norsk Skulpturbiennale

”Over bekken etter vann” arrangeres på Vigeland-museet i samarbeid med Norsk billedhoggerforening. Utstillingen forsøker å problematisere rundt det vanskelige, kompliserte, og at den enkleste veien ikke nødvendigvis er mest interessant. Over 38 kunstnere stiller ut til sammen 36 verk – legg spesielt merke til at enkelte verk stilles ut utendørs, foran museet og i Vigelandsparken. Avsluttes 10. november.

Fredag 13. september – Oslo kulturnatt

Den ene dagen i året hvor alle ansatte og engasjerte ved og rundt hovedstadens kunst og kulturinstitusjoner, kollektiver og liknende yter det lille ekstra og jobber lang dag for å trekke til seg døgnville innbyggere for å vise frem hva byen har å by på. Arrangementet er svært omfattende, så det oppfordres til å undersøke Oslo Kulturnatts eget program. De har også en egen app!

Lørdag 14. September – Høstutstillingen

En av høstens aller største begivenheter er årets utgave av Høstutstillingen, selvfølgelig på Kunstnernes Hus. Utstillingen varer til 13. oktober. Hva og hvem som er med blir en overraskelse og det håpes på en positiv sådan.

Lørdag 14. september – ”KjARTan Slettemark – kunsten å være kunst”

Museet for Samtidskunst åpner høsten med denne retrospektive utstillingen om Kjartan Slettemark. Den spenner så å si over hele hans karriere i kronologisk rekkefølge. Utstillingen ”KjARTan Slettemark. Kunsten å være kunst” kurateres av Stina Högkvist.

Torsdag 19. September – Oslo Arkitekturtrienale

For femte gang arrangeres Nordens største arkitekturfestival som i år har har fått tittelen Bak den grønne døren – Arkitektur og drømmen om bærekraft”. Utstillingen kurateres av Rotor, et belgisk team, som har lett seg frem til hundrevis av bærekraftige objekter fra forskjellige arkitekturkontorer, selskaper og miljøorganisasjoner. Ambisjonene er ikke å vise til hva som er eller ikke er bærekraftig, men å presentere ulike forståelser av begrepet.  Utover hovedutstillingen foregår det også konferanser, debatter, konkurranser, publikasjoner og arrangementer.

Torsdag 19. september – Elvelangs i fakkellys

Høstjevndøgn skal 4000 fakler tennes langs Akerselva og utallige kulturelle utrykk fyller begge breddene. Med start i Nydalen går du medstrøms både elven og folket nedover mot sentrum av Oslo. Åpningen av Elvelangs i fakkellys er kl. 20:00 ved Brekkedammen på Frysja.

Fredag 20. september – Lansering på UKS

Lansering av ny daglig leder på UKS, offentliggjøring av utstillingsprogrammet for 2014 og tildeling av SAMAEHs legat. Bar og musikk for den som vil danse og hygge seg.

Torsdag 26. September – Juvenarte 2013: ”Hjemkomst”

ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) arrangerer i år som i fjor, og som de 14 siste årene, utstilling og konkurranse for sine kunstfaglige medlemmer. I samarbeid med Galleri Ramfjord blir det utstilling hvor et utvalgt antall kunstfagstudenter får anledning til å vise frem sin kunst for et norsk publikum. En fagjury nominerer tre finalister til å vinne prisen som ”Årets Nykommer”. Juvenarte 2013 ”Hjemkomst” står ut helgen og verkene er til salgs.

Torsdag 26. September – ”Elektromagnetisk – Moderne kunst 1918-31”

Utstillingen finner sted på Henie Onstad Kunstsenter. Det rettes fokus på hvilken betydning nord-europeisk kunst hadde i det internasjonale kunstfeltet på 1920-tallet. Da spesielt avgrenset til Skandinavia og de baltiske landenes påvirkning av og på Berlin og Paris.

Torsdag 26. september – Ekeberg skulpturpark

Christian Ringnes’ hyllest til det feminine i kunsten er på plass i Ekebergåsen, med førsteklasses utsikt over by og fjord. Her hvor Munch lot seg inspirere til blant annet ”Skrik” og ”Fortvilelse”. For den som liker, eller den som ikke liker og vil sjekke det ut i forakt.

Tirsdag 1. oktober  – Kjenn din by: hva med Tøyen?

Oslo Museum arrangerer flere byvandringer i Oslo. I starten av oktober går turen langs ”Møkkaenga” som de hevder navnet betyr. Det kan så være, uten at arrangementet låner betydning av navnet. Det fokuseres på arkitektur og utviklingsmuligheter og presenteres av representanter fra Byantikvaren. Møtested for arrangementet er innen kl. 17:00 på torget ved Tøyen senter.

Søndag 6. oktober – ”Dikteren, maleren og filosofen”

Foredraget handler om ”forholdet mellom Henrik Ibsen, Edvard Munch og Søren Kierkegaard” og holdes av litteraturviter Hans Herlof Grelland. Det finner sted på Ibsenmuseet og passer perfekt for den som interesserer seg for forholdet mellom Ibsen, Munch, og Kierkegaard.

Torsdag 10. oktober – ”Imagine Brasil”

En omfattende utstilling på Astrup Fearnley Museet som presenterer den unge, brasilianske kunstscenen. Fjorten utvalgte samtidskunstnere vil forsøke å representere det som kan sies å foregå i Brasils ulike distrikter. Samtlige vil også presentere en kunstner som har vært til inspirasjon for dem. Det vil også foreligge Artist Books, en utstilling i utstillingen. Utstillingen er kuratert av Gunnar B. Kvaran, Hans Ulrich Obrist og Thierry Raspail

 

Utover det som her har blitt presentert er det naturlig nok mange andre arrangementer, både i Oslo og utenfor. For de som ikke allerede kjenner til disse nettressursene, vil jeg anbefale den kunst- og kulturinteresserte å sjekke ut følgende nettsider http://u-f-o.no/ og http://www.listen.no/.

Johnny Amundsrud