Bekjentskap med banebryteren Backer

I dag, første april, åpner den nye utstillingen Arkitekt Lars Backer. En pioner i norsk funksjonalisme ved Nasjonalmuseet for arkitektur. Paragone tok en smugvisitt dagen i forveien – og fikk innblikk i den kortlivede karrieren til en mann som bidro med viktige verk både innen klassisismen og funksjonalismen.

Lars Backer rakk bare å fylle 38 år før en runde med streptokokker tok ham av dage, men innen sin død rakk han å opparbeide seg en svært sentral posisjon i norsk arkitekturhistorie. Han startet som klassisist, men ble etter hvert arkitekten som innførte funksjonalismen i Norge med byggverk som Ekebergrestauranten, Horngården på Egertorget og restaurant Skansen som lå på Kontraskjæret. Som Aftenposten hevdet: “Han var den nye tids mann”.

njknjk

Med kafé Skansen på Kontraskjæret fikk både Lars Backer og den norske funksjonalismen sine store gjennombrudd i 1927. Foto: Ukjent (Nasjonalmuseet).

gresgdgf

Backer stod også for utformingen av interiøret i kafé Skansen, som her i spisesalen. Foto: Ukjent (Nasjonalmuseet).

 

 

 

 

 

 

 

Utstillingen i arkitekturmuseet viser spennvidden i arbeidene hans – fra hans klassisistiske utkast til Oslo rådhus, andre nyklassisistiske praktverk som utkastet til Stavanger museum, flere villaer og interiøret i Frogner Kino, til de nevnte funkisperlene som førte frem til hans arkitektoniske gjennombrudd.

Funksjonalistisk vorspiel

fregr

Sverre Fehn-paviljongen er inspirert av gamle kafé Skansen med kaféinteriør. Foto: Oda Tømte.

Sverre Fehn-paviljongen i museet er delvis omgjort til kafémiljøer inspirerte av gjennombruddsbygget Skansen fra 1927, og er også inndelt i separerte rom hvor vi geleides gjennom en presentasjon av Backers arbeider og mer dyptgående informasjon om hans tre epokegjørende funkisbygg. Utstillingen kan på mange måter betraktes som et funksjonalistisk vorspiel – vi blir satt ordentlig inn i samtiden og forløpet til den moderne arkitekturen i Norge.

Nasjonalmuseet har hentet frem møbler, historiske gjenstander og malerier av J.C. Dahl, Harriet Backer og Per Krohg og sammenstilt dem med Backers egne skisser og tegninger – noe som også understreker hvilken fusjon av kunst og arkitektur arbeidene hans står igjen som. Den tverrfaglige utstillingen byr også på unike videoanimasjoner og filmklipp som på sekunder tar oss med tilbake i tid – til overgangstiden på 1920-tallet og frem til funksjonalismens markante gjennombrudd med Stockholmsutstillingen i 1930.

Et møte med mennesket Backer

vred

Per Krohg, “Lars Backer”, 1930. Foto: Teigens Fotoatelier AS, lånt via Nasjonalmuseets nettsider.

Dog er det ikke bare den rene arkitekturen utstillingen gir oss innblikk i. Her får vi presentert et rikt bilde av personen Backer. Utstillingen byr på mye biografisk informasjon satt inn i et kulturhistorisk perspektiv.

Den nye utstillingen er kuratert av Ulf Grønvold, tidligere arkitekt og direktør for Nasjonalmuseet for arkitektur gjennom 17 år. Grønvold har arbeidet med Backer-boken og utstillingen gjennom de siste tolv årene – et arbeid som ble intensivert etter at han gikk av med pensjon i 2015. Like før påske gav han ut boken Arkitekt Backer og hans tid på Pax forlag. Som i utstillingen blir det fremhevet i boken hvilket viktig bindeledd Backer var mellom mellom den internasjonale utviklingen og det norske arkitekturmiljøet.

Utstillingen står til 14. august, men det er ingen grunn til å vente med å ta turen innom arkitekturmuseet allerede i vår. Utover vår- og sommerparten byr Nasjonalmuseet dessuten på flere typer omvisninger og seminarer knyttet til utstillingen som trolig er verdt å få med seg.

btd

Unike arkitektoniske modeller, skisser og tegninger er bare noe av hva den nye Backer-utstillingen i arkitekturmuseet har å by på. Foto: Oda Tømte.

 

Skrevet av Oda Tømte.

Om skribenten: Om skribenten: Oda Tømte (f. 1991) har en bachelorgrad i dans fra Balletthøgskolen ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun studerer kunsthistorie ved Universitetet i Oslo og journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og hun er Paragones nettredaktør.

One response to “Bekjentskap med banebryteren Backer”

  1. Supergott och enkelt! Jag brukar få ut ca 12 st burgare på detta receptet som jag sedan fryser in. Sen är det bara att ta och skära upp lite fräscha grönsaker och lägga i ett bröd tillsammans med burgaren! Kan även ätas som en biff tillsammans med exempelvis potatisklyftor osv   Här är även ett tips för er som vill äta LCHF och skippa brödet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *