Hva skjer i uke 15?

Endelig ser våren virkelig ut til å ha gjort sin ankomst! Ikke bare på grunn av kalenderdatoen i Moleskinen eller det økende antallet loppemarkedinvitasjoner på sosiale medier, men solen skinner og menneskene kommer våryre til syne i bybildet. Denne uken er det duket for flere vårlige arrangementer som legger til rette for at vi virkelig kan nyte av det kunst-Oslo har å by på.

 

Mandag 11. april kl. 19.00-20.00
Blikket på kvinna – Mette Tronvoll, Janneken Øverland og Karin Haugen

Nasjonalbiblioteket inviterer til samtale i tilknytning til utstillingen de huser for tiden – IMAGE – norske forfatterportretter fra kobberstikk til silverprints, som står frem til 21. mai.

Hulda Garborg, melankolsk og tenkende ved skrivebordet. Cora Sandel – eller er det Sara Fabricius? – med blikket rett mot kamera. Hvordan har bildet av kvinnen, og den kvinnelige forfatteren, endret seg gjennom tiden?

Fotograf og statsstipendiat Mette Tronvoll er internasjonalt anerkjent for fotografiene sine og har utforsket den moderne iscenesettingen av kvinner gjennom portretter av dronning Sonja og kvinnelige professorer på Blindern. Litteraturhistoriker Janneken Øverland har blant annet vært medredaktør for Norsk kvinnelitteraturhistorie. Mandag snakker de to med litteraturviter Karin Haugen om fotografihistoriens blikk på kvinnen, og kvinnens blikk i fotografiet.

 

Tirsdag 12. april kl. 18.00
Utstillingsåpning: Sandra Norrbins Rotvälta på Oslo S

jkj

Foto: Sandra Norrbin.

I kunstprosjektet Rotvälta rives et stort furutre opp med roten og plasseres opp ned foran fasaden på Oslo S. Gjennom denne dramatiske handlingen blir treet et symbol på vår egen og verdens sårbarhet i dag. Tirsdag blir det utstillingsåpning på øvre torg på Oslo S.

Svenske Sandra Norrbin bor og jobber i Oslo. Hun er utdannet ved blant annet Gerlesborgsskolan i Stockholm og Kunstakademiet i Trondheim og har hatt soloutstillinger på blant annet Krognoshuset (Lund), SOFT galleri (Oslo), Lautom Contemporary (Oslo) og Galleri Verkligheten (Umeå). Hun har også deltatt på en rekke gruppeutstillinger og har laget flere prosjekter i det offentlige rom, blant annet i Tøyenparken (Oslo), TEMPO Skien, Porsmyra Barnehage og Sverresborg skole, begge i Trondheim.

Utstillingen finner du til offentlig skue på Oslo S frem til 14. juni, i regi av Rom for kunst. Rom for kunst er den temporære kunstsatsingen til ROM Eiendom AS og har vært drevet på Oslo S siden 2001. Intensjonen er å skape positive kunstopplevelser for reisende og besøkende på stasjonen.

 

Tirsdag 12. april
Utstilling: ”Structure – Norwegian contemporary crafs and design” på DogA

Fra utstillingen Structure av Kråkvik Dorazio. Foto: Siren Lauvdal. Lånt via

Fra utstillingen Structure. Foto: Siren Lauvdal. Bildet er lånt via DogAs nettsider.

Norge er sterkt representert ved årets møbelmesse i Milano i april. Et av de norske bidragene er utstillingen Structure – Norwegian contemporary crafts and design, som viser nye arbeider av 26 norske designere og kunsthåndverkere. 

Utstillingen vises fra 12.-17. april ved arenaen Ventura Lambrate, som del av Milano Design Week 2016. Bak utstillingen står Klubben, Norwegian Crafts og Jotun, i samarbeid med Norsk design- og arkitektursenter (DogA).

Utstillingen er kuratert av stylistduoen Kråkvik&D’Orazio, sammen med Hanna Nova Beatrice, sjefsredaktør hos Residence Magazine.

De 26 utstillerne viser et bredt utvalg av produkter, objekter og prototyper innen møbel, keramikk, belysning, tekstil og interiør, alle formgitt med utgangspunkt i ordet “struktur”.

Blant utstillerne finner vi Marianne Andersen, Millie Behrens, Bjørn van den Berg, Kristine Bjaadal, Anja Borgersrud, Barmen & Brekke, Ann Kristin Einarsen, Andreas Engesvik, Lars Beller Fjetland, günzler.polmar, Elin Hedberg, Thomas Jenkins, Kneip, Anette Krogstad, Runa Klock, Aron Li, Noidoi, Kristin Opem, Christina Peel, Sara Polmar, Sara Skotte, Martin Solem, Falke Svatun, Sverre Uhnger, Vera & Kyte og Kiyoshi Yamamoto.

 

Onsdag 13. april kl. 16.30-17.00
Kunst etter jobben: ”Sjøsprut! Frits Thaulow og Christian Krohg som marinemalere” i Nasjonalgalleriet

Christian Krohg, «Hardt le», 1882, Foto: Jacques Lathion / Nasjonalmuseet Lånt via Nasjonalmuseets nettsider

Christian Krohg, «Hardt le», 1882, Foto: Jacques Lathion / Nasjonalmuseet. Lånt via Nasjonalmuseets nettsider.

I Nasjonalmuseets foredragsrekke ”Kunst etter jobben” blir det et foredrag hvor kunsthistoriker Elsebet Kjerschow forteller om Frits Thaulow og Christian Krohg som marinemalere – dette i tilknytning til den pågående utstillingen om Hans Gude og hans elever omkring 1870, som for tiden er å skue i Nasjonalgalleriet. Thaulow og Krohg var blant Gudes elever ved kunsthøgskolen i Karslruhe.

Vi i Paragone liker tanken på denne foredragsrekken – å kunne ramle innom på vei fra en lang arbeidsdag på jobb eller på Blindern og klarne hodet med litt kunstnerisk påfyll. Helt vår kopp te – og kan helt sikkert kombineres med nettopp en kopp te i favoritt-tesalongen Den Franske Sal!

 

Torsdag 14. april kl. 09.00-19.00
Seminar: Needlework & Technology 2016 på DogA

Den globale mote- og tekstilindustrien står overfor store omveltninger. Ledende motehus endrer forretningsmodeller, verdensøkonomien skifter kurs, anvendt teknologi skaper nye muligheter, og miljøtrusselen tvinger frem regelverk og nye produksjonsmetoder.

Norwegian Fashion Hub inviterer torsdag til næringskonferanse om moteindustrien. Det blir velkomst ved Klyngens styreleder Frode Grønvold, Kulturminister Linda Hoffstad Helleland, ordfører Marianne Borgen og Mona Skaret fra Innovasjon Norge. Senere vil følgende foredragsholdere gi oss innsikt fra flere innfallsvinkler:

Josef Lützen, Tommy Hilfiger & Calvin Klein fra PVH Corp.
Philip Warkander, Phd Fashion Studies
Lucas Seifert, H&M
Hans Petter Hübert, Moods of Norway
Jeanette Dhyre Kvisvik, Villoid
Yardley Wong, SKANDIA

Deretter vil Ragnhild Brochman lede en form for Mote-Skavlan og Q&A med disse spennende gjestene:

Anna Freemantle-Zee, Edinburg International Fashion Festival
Ulrika Lundgren, Rika Studio
David Lindsay, Farfetch

Å delta på seminaret krever påmelding via lenken du finner ved å klikke her.

 

Torsdag 14. april kl. 17.00-18.30
Foredrag: På vei mot det nye museet med Audun Eckhoff i Museet for samtidskunst

Illustrasjon: Statsbygg / Kleihues + Schuwerk. Lånt via Nasjonalmuseets nettsider.

Illustrasjon: Statsbygg / Kleihues + Schuwerk. Lånt via Nasjonalmuseets nettsider.

I foredraget «På vei mot det nye museet» vil Nasjonalmuseets direktør, Audun Eckhoff, snakke om forberedelsene til flyttingen, kunsten i det nye museet, tverrfaglige muligheter og hvordan det nye museet skal bli et godt sted å være for publikum. Vi får også vite hva direktøren gleder seg mest til når det nye Nasjonalmuseet slår dørene opp og ønsker velkommen i 2020.

 

Torsdag 14. april kl. 17.00
Foredrag: Arkitekt Lars Backer og hans tid i Nasjonalmuseet for arkitektur

njknjk

Med kafé Skansen på Kontraskjæret fikk både Lars Backer og den norske funksjonalismen sine store gjennombrudd i 1927. Foto: Ukjent (Nasjonalmuseet).

Torsdag holdes det et foredrag i tilknytning til den pågående Lars Backer-utstillingen ved Nasjonalmuseet for arkitektur.

Seniorkurator Ulf Grønvold (tidligere direktør for Arkitekturmuseet) spenner opp et stort lerret i dette foredraget. Gjennom den epokegjørende arkitekten Lars Backers liv og virke, blir mange lag i norsk arkitektur- og kulturhistorie belyst. Den omskiftelige epoken i de første tre tiårene av det 20. århundret er tidsrammen, og Backers bakgrunn, vei inn i arkitekturen og korte, men fruktbare karriere utgjør hovedtemaene for foredraget.

Foredraget holdes i Christian Norberg-Schulz-salen i andre etasje i Arkitekturmuseet. Det er ingen påmelding til foredraget, men begrenset antall plasser – så vær ute i god tid.

Klikk deg for øvrig inn her for å lese om Paragones inntrykk av Backer-utstillingen før åpningen tidligere i april!

 

Torsdag 14. april
Vernissager

Torsdag er som kjent kvelden for utstillingsåpninger. Her er et par du kan få med deg:

Kl. 18.00-20.00: Kristin Nordhøy i Galleri LNM
Nordhøy presenterer malerier og tegninger som leker med virkeligheten og vår opplevelse av den. Et transparent billedlag, kjent fra ulike billedbehandlingsprogrammer, fungerer som utgangspunkt for det hun arbeider med: elementer som kopieres, gjentas, flyttes eller forskyves. Ved å forstyrre øyets forsøk på å fokusere settes persepsjonen ut av spill. Til motsetning fra mange samtidige kunstnere, tar Nordhøy avsats i det digitale for så å bevege seg mot et organisk utrykk.

Kl. 18.00-20.00: Within a matter ved Galleri Format Oslo
Ved denne gruppeutstillingen vises arbeider av Bjørn Mortensen, Løvaas & Wagle, Elin Melberg, Ann Beate Tempelhaug og Kiyoshi Yamamoto.

Within a Matter viser verk i et vidt spekter av materialer og teknikker som spenner fra keramikk til verk i tekstil og tre. I alle prosjektene er sporene arbeidsprosessen etterlater seg en sentral del av det endelige resultatet. Kunstnerne presenterer ulike tilnærminger til en selvreflekterende praksis hvor materialet og vår bevissthet knyttet til materialets egenskaper står frem som et meningsbærende element. Tittelen Within a Matter peker til forholdet mellom materie, sak og tid. Enten innholdet bygges opp lagvis, vokser frem sting for sting eller oppstår gjennom en røffere skissepreget tilnærming, har kunstnerne benyttet seg av en assosiativ og samtidig grundig undersøkelse av det iboende potensialet de ulike materialene representerer.

 

Fredag 15. april kl. 17.00-20.00
Yuka Oyama: The Stubborn Life of Objects ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO)

Yuka Oyama: Cleaning Samurai (2014). Foto: Attila Hartwig. Bildet er lånt via KHiOs nettsider.

Yuka Oyama: Cleaning Samurai (2014). Foto: Attila Hartwig. Bildet er lånt via KHiOs nettsider.

«The Stubborn Life of Objects» er et prosjekt med og av Yuka Oyama som en del av stipendiatarbeidet hun har gjort ved avdeling Kunst og håndverk. I forbindelse med Oslo Open (se mer informasjon lenger ned i kunstguiden) inviterer hun publikum til å se resultatene av stipendiatarbeidet med avsluttende utstilling, fotografi, skisser, videovisning og kunstsamtale.

Programmet foregår over flere dager og strekker seg ut i påfølgende uke, men begynner denne uken med åpning fredag klokken 17.00-20.00. Videre blir det performance fredag klokken 18.30 og lørdag klokken 16.00.

Noen gjenstander vi eier, blir til noe mer enn den praktiske funksjonen de har. Vi får etter hvert et nærmere forhold til dem. Hva fantaserer og projiserer vi inn i dem? Hva lærer vi om oss selv gjennom disse tingene, og om hvordan vi forholder oss til samtiden?

I denne avsluttende utstillingen av Oyamas kunsteriske forskerprosjekt blir et utvalg av filmarbeidene hun har laget gjennom stipendiatperioden, vist i auditoriet på KHiO: Encapsulation Suits Part 1 and 2, Cleaning Samurai, Helmet – River and Modern Ballet og Stubborn Objects Psycho Drama.

Utvalgt forskningsmateriale, skisser, utstillingsdokker, dokumentasjon av offentlige intervensjoner, fotografi, forskjellige tekster og visuelle kjilder blir stilt ut i form av en prosesjon i resepsjonsgalleriet på KHiO.

Yuka Oyamas arbeid ble presentert i Oslo for første gang på separatutstillingen Encapsulation Suits i Oslo Kunstforening i august 2015.

Les mer om kunstneren på Yuka Oyamas egen blogg.

 

Fredag 15. april kl. 14.00-15.00
Artist talk med Willibald Storn og Lotte Konow Lund ved Kunstnerforbundet

 Willibald Storn stiller ut i hele Kunstnerforbundet i perioden 31. mars – 8. mai. Utstillingen «Aske over vann» markerer kunstnerens 80-årsdag. «Jeg ønsker å lage en utstilling som viser verden så jævlig som den er», sier Storn selv om utstillingen.

Å bry seg om menneskers situasjon og skjebne, om naturen og naturressurser er en naturlig side av Storns kunstproduksjon. I «Aske over vann» kommer hans sterke samfunnsengasjement til uttrykk gjennom tekstarbeider, skulpturer, collager, foto, objekter og bøker. Kurator for utstillingen er Lotte Konow Lund. Denne fredagen møtes kunstneren og kuratoren i en kunstnersamtale.

 

Fredag 15. april kl. 17.00-19.00
Rigorous Thinking – lansering av magasinet Kunsthåndverk på Galleri Format

I forbindelse med Oslo Open inviterer Norske Kunsthåndverkere (NK) til lansering av Tidsskriftet Kunsthåndverk 1/16. Denne utgaven har ‘teori’ som tema, valgt av gjesteredaktør Tora Endestad Bjørkheim. Under arrangementet blir det samtale med Kjersti Solbakken, kurator for Galleri Formats kommende utstilling “Within a Matter”, og deltakende kunstnere Elin Melberg og Løvaas & Wagle.

Kunsthåndverks første utgave dette året utforsker mulige fellestrekk mellom de ulike bruksmåtene til teoribegrepet. Ved å vektlegge hva det vil si å teoretisere, heller enn å peke på hva teori er, undersøker de om dette muligvis kan foregå gjennom og i en mengde aktiviteter, og dermed også ha en mengde ulike uttrykk og resultat. I hvilken grad kan vi tenke oss at det å teoretisere er en skapende prosess?

Lanseringsprogrammet vil foregå på engelsk.

 

Fredag 15. april
Vernissage 

Også fredag er det et par utstillingsåpninger å oppdrive. Blant annet stiller videokunstneren Narve Hovdenakk ut på Noplace – åpningen finner sted mellom klokken 20.00 og 23.00.

 

Lørdag 16. –søndag 17. april kl. 12.00-18.00
Oslo Open Kunstfestival – over hele byen

For syttende gang er det duket for Norges største kuntfestival! Én gang i året åpner Oslos profesjonelle kunstnere dørene til atelierene sine for publikum. Oslo Open Kunstfestival er en unik mulighet til å se hvor kunsten skapes før den havner på galleri eller museum. Oslo Opens deltagende kunstnere gir publikum et verdifullt og ukuratert møte med sin kunst og kan dermed skape en større forståelse for sitt yrke. Målet med arrangementet er å etablere nye kontaktflater mellom kunsten og publikum.

Mer enn 370 profesjonelle kunstnere deltar under årets Oslo Open. Noen av landets største kunstnernavn åpner atelierene sine side om side med de unge og uetablerte. Under festivalen kan man både få guidede turer og benytte seg av GPS-kart på mobiltelefon og besøke atelierene på egen hånd.

Oslo Opens nettsider ligger det ute en fullstendig oversikt over programmet og deltagende kunstnere ved festivalen. I år deltar over 370 profesjonelle kunstnere.

 

Søndag 17. april kl. 09.00-15.00
Turist i egen by – over hele Oslo!

Turist i egen by er et arrangement for Oslos befolkning, arrangert av Oslo kommune og VisitOSLO i samarbeid med byens museer, attraksjoner og Ruter. I år fyller arrangementet sitt 10-årsjubileum.

I Oslo rådhus kan man hente seg et gratis OsloPass. Passet gir gratis tilgang til byens mange turistattraksjoner og tusen år lange historie. Med passet får du også fri offentlig transport med Ruter og fergene til Bygdøy, samt spesialtilbud en rekke steder.

Over hele byen er det et tett program med ting som skjer denne dagen. Blant annet kan du være med på byvandring med Bymuseet og Lars Roede, med avgang utenfor Rådhuset kl. 13.00. Astrup Fearnley Museet holder kunstprat kl. 12, 13, 14 og 15. På Vigeland-museet kan man få omvisning i Gustav Vigelands leilighet, og du får gratis inngang til alle Nasjonalmuseets avdelinger. Dette er bare en brøkdel av alt som foregår.

Sjekk ut det fullstendige programmet på PDFen du finner ved å klikke her!

Nyt våren, kunsten og solskinnet – Paragone ønsker deg en fortreffelig uke!

Skrevet av Oda Tømte.

Om skribenten: Om skribenten: Oda Tømte (f. 1991) har en bachelorgrad i dans fra Balletthøgskolen ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun studerer kunsthistorie ved Universitetet i Oslo og journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og hun er Paragones nettredaktør.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *