Hva skjer i uke 19?

Disputas, avgangsutstillinger, prisutdelinger og vernissager – det er utvilsomt vår i kunst-Oslo. La oss feire at det går mot sommer med å boltre oss i alt hovedstaden har å by på til uken.

 

Tirsdag 10. mai kl. 12.00-14.00
Disputas: Andreas Bunte – ”Library for A-Scientific Film” på Kunsthøgskolen i Oslo

Mandag vil KHiO-stipendiat Andreas Bunte forsvare sitt forskningsprosjekt “Library for A-Scientific Film”. I løpet av de siste årene har Bunte jobbet innenfor eksperimentell kortfilm og filminstallasjon. I hjertet av praksisen hans ligger en interesse for samspillet mellom teknologi, arkitektur og kroppen – og hvordan dette samspillet gjenspeiles i vårt fysiske miljø.

Forskningsprosjektet “Library for A-Scientific Film” undersøker en spesialisert filmsjanger: den såkalte vitenskapelig forskningsfilmen som et format for kunstnerisk produksjon.

Innenfor rammeverket for hans tre-årige forskningsperiode ved det norske Stipendiatprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid ved Kunstakademiet på Kunsthøgskolen i Oslo, har Andreas Bunte produsert et antall filmer som approprierer aspekter av den eksplisitt anti-narrative filmmetode som sjangeren har skapt.

Bedømmelseskomitéen består av Dr. Renate Lorenz (leder), Dr. Thomas Elseasser og Florian Wüst.

 

Onsdag 11. mai kl. 18.00
Åpning av avgangsutstillinger ved Kunsthøgskolen i Oslo

Denne uken åpner avgangsutstillingene til bachelorstudentene ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) – både ved avdeling Design, ved Kunstakademiet og Kunst og håndverk. Studentene vil vise frem sine avgangsarbeider, og du kan kikke på dem så mye du vil frem til 22. mai.

Utstillingene åpnes klokken 18 av KHiO-rektor Jørn Mortensen. Vi er spente på hva årets avgangskull har å vise oss!

 

Onsdag 11. mai kl. 19.00-21.00
Utstillingsåpning: Institute of Nomadic Alchemy + Et liv på gulvet v/Josefin Andersson og Henning Erlandsson

Atelier Nord er glade for å kunne presentere Josefin Andersson og Henning Erlandsson sine respektive avgangsverk Institute of Nomadic Alchemy og Et liv på gulvet på Atelier Nord ANX. Verkene er del av bachelorutstillingen AVGANG 2016 ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), hvor Andersson og Erlandsson fullfører bachelorgradene sine denne våren.

Prosjektene er utviklet separat over en lengre periode og tar for første gang plass som fysiske utrykk når de prøver å dele rom på ANX. Verkene dreier seg om sosial, fysisk og psykisk bevegelse (og stagnasjon) i den private og globale sfæren. Andersson og Erlandsson nærmer seg tematikken fra ulike utgangspunkter, gjennom verkenes fysiske manifestering i ANX sine lokaler, men også gjennom konseptualiseringen av begreper som ideologi, økonomi, den symbolske ordenen (vårt sosiale språk) og kroppens fenomenologi.

 

Torsdag 12. mai kl. 17.00
Foredrag: Fire farger i funksjonalismen i Nasjonalmuseet for arkitektur

gres

Foto: Finn Bryn, Trappehallen på Farmasøytisk institutt, Blindern. 1931. Tilbakeført til opprinnelige farger og fargesetting etter farge- og bygningsarkeologiske undersøkelser. Foto: Jon Brænne. Bildet er lånt via Nasjonalmuseets nettsider.

På torsdag inviterer Nasjonalmuseet for arkitektur til et foredrag om fargebruken i norsk og nordisk funksjonalistisk arkitektur. Funksjonalismens ikoniske bygninger fremstilles ofte i svart/hvitt, men i virkeligheten var modernismens bygninger ofte fargerike. Arkitekt Lars Backers tre kjente funkisbygninger i Oslo var alle preget av en karakteristisk fargebruk – ta for eksempel Restaurant Skansen, som folk ofte tror var hvit, men som i virkeligheten var gulmalt.

Gjennom en årrekke har professor emeritus og malerikonservator Jon Brænne undersøkt fargebruken i norsk og nordisk arkitektur. Hans forskning har ledet til en ny forståelse av den tidlige modernismens uttrykk. Brænnes foredrag avdekker blant annet hvor fargerikt Lars Backers bidrag til denne bygningsarven egentlig var.

Foredraget er gratis og åpent for alle! Det er ingen forhåndspåmelding til, men begrenset antall plasser – så vær ute i god tid.

 

Torsdag 12. mai kl. 17.00
Torsdagsforedrag med Petter Snare på Astrup Fearnley Museet 

Petter Snare holder foredrag torsdag. Bildet er lånt via Astrup Fearnley Museets nettsider.

Petter Snare holder foredrag torsdag. Bildet er lånt via Astrup Fearnley Museets nettsider.

Astrup Fearnley ønsker alle velkommen til torsdagsforedrag med kunstsamler og forlegger Petter Snare.

Siden 1998 har Petter Snare samlet kunst. Han har gjennom flere år engasjert seg enormt i kunst- og kulturfeltet. Snare er styreleder i kunstkritikk.no, Bergen Kunsthall og Bergen Assembly, og han sitter i styret til Bildende kunstneres Hjelpefond og Akershus Kunstsenter. I tillegg driver han forlagene Teknisk Industri og Uten Tittel (Not Yet Titled Press), som ble etablert i år. Snare var med på å starte galleriet STANDARD (Oslo), og han har tidligere sittet i styret til blant annet Oslo Kunstforening og Fotogalleriet.

Petter Snares kunstsamling er fortsatt i utvikling. Under torsdagens foredrag får vi høre med om Snares erfaringer som kunstsamler og kreativ aktør i det norske kunst- og kulturfeltet.

Foredraget har fri entré og er åpent for alle. Møt opp i Formidlingsrommet i Bygg 2 på Astrup Fearnley.

 

Torsdag 12. mai
Vernissagebonanza!

Denne torsdagen er det igjen klart for et skikkelig vernissagebonanza i kunsthovedstaden. En rekke utstillingsåpninger finner sted denne kvelden, så her er det bare å trave byen rundt – eventuelt velge seg ut en favoritt å sjekke ut.

Kl. 18.00-20.00: Serina Erfjord: You.Line i overlyssalen til Kunstnerforbundet

Serina Erfjords Silikon. Bildet er lånt via Kunstnerforbundets nettsider.

Serina Erfjords Silikon. Bildet er lånt via Kunstnerforbundets nettsider.

Kunstnerforbundet presenterer her Erfjords første store separatutstilling. Erfjord gikk ut av Kunstakademiet i 2014, men har allerede rukket å markere seg med sine subtile skulpturverk og romlige konstellasjoner. Erfjord arbeider eksperimentelt med ulike materialer, bevegelse, lys, lyd og rom. Gjennom materialer som vann, melk, silikon, plast, gips og pigment utforsker hun ulike former for transformasjon.

 

Kl. 18.00-20.00: Anne Léger: BACK TO DARK i andre etasje hos Kunstnerforbundet

Nye smykker laget av Anne Léger. Bildet er lånt via Kunstnerforbundets nettsider.

Nye smykker laget av Anne Léger. Bildet er lånt via Kunstnerforbundets nettsider.

På samme tid og sted som Erfjords utstilling presenterer Kunstnerforbundet en utstilling med nye smykker av Anne Léger. Léger lager smykker i skjæringspunktet mellom maleri, skulptur og arkitektur. Med sine nyeste smykker fanger hun inn nyansene i det nordiske lyset. Utstillingen har fått tittelen BACK TO DARK og er nummer tre i en utstillingstriologi. De tidligere utstillingene hadde titlene BEYOND DARK (RAM galleri, Oslo 2014) og FURTHER BEYOND DARK (KRAFT – rom for kunsthåndverk, Bergen 2015). Léger har sin bakgrunn fra Frankrike, hun er født og oppvokst i Chartres. Lyset i Norden handler også grunnleggende om mørke, noe Léger spiller på i sine smykker og deres titler.

Léger presenterer 25 nye smykker i tre serier; Nude, Clair-Obscur og Back to Dark. Førstnevnte smykkeserie tar for seg hudens nyanser og er bygget opp av materialer i sarte, lyse farger. Claire-obscur er det kunsthistoriske begrepet for skyggevirkninger formidlet gjennom kontrasten mellom lys og skygge. Serien Back to Dark bærer utstillingstittelen og er slik det fremgår en mørk og dramatisk serie.

 

Kl. 18.00-20.00: Hilmar Fredriksen: EGENSKAPER i vindussalen hos Kunstnerforbundet

Hentet fra Hilmar Fredriksens nye utstilling. Bildet er lånt via Kunstnerforbundets nettsider.

Hentet fra Hilmar Fredriksens nye utstilling. Bildet er lånt via Kunstnerforbundets nettsider.

Også en tredje utstillingsåpning finner sted hos Kunstnerforbundet på torsdagskvelden. Her vil skulptør Hilmar Fredriksen vise nye veggobjekter og bilder produsert med utgangspunkt i restmaterialer. I forbindelse med utstillingen blir det lansering av boken som samler hele Fredriksens «Kartotek», 400 små malerier, gouache på papplater i formatet 40 × 30 cm. Over hundre bilder fra «Kartoteket» vil være utstilt sammen med boken som kommer i Fredriksens egendesignede boks. «Kartoteket» ble påbegynt på begynnelsen av 1980-tallet og er kunstnerens pågående prosjekt og «minnebank for bevissthetens vandringer» (Hilmar Fredriksen). Det utfolder et unikt billedvokabular som innbefatter figurer, symboler, abstrakte tegn, tall, bokstaver, utsagn, fargeteori, komposisjonsprinsipper og Yantraer. Bildene har en emblematisk karakter. Fredriksen henter inspirasjon fra det hellige så vel som fra det profane, det være seg en reklame for ESSO eller et Yantra for moder Kali.

Fredriksen er en av våre fremste kunstnere og en pioner innen performance og konseptkunst i Norge. Gjennom sin kunstneriske praksis har Fredriksen utfordret forestillingene om kunstbegrepet, kunstproduksjon og kunstinstitusjonen.

 

Kl. 18.00-20.00: Thomas Kvam: The Hamsun Sessions på QB Galleri

Utsnitt fra ett av Kvams nye malerier. Bildet er lånt via QB Galleris nettsider.

Utsnitt fra ett av Kvams nye malerier. Bildet er lånt via QB Galleris nettsider.

I malerkunstneren Thomas Kvams utstilling The Hamsun Sessions blir Knut Hamsuns psykoanalyse 1926/1927 for første gang tilgjengelig i norsk offentlighet. De hemmeligholdte dokumentene vises i en installasjon, silketrykk og en serie malerier.

Etter år med stridigheter om hvorvidt psykoanalysen av Hamsun skal gjøres kjent for allmennheten, hvor blant annet Nasjonalbibliotekets forsøk på publisering har blitt stoppet, offentligjør nå Kvam de første delene av Hamsuns psykoanalyse i utstillingen The Hamsun Sessions.

Kvams utstilling aktiverer maleriets overflate som et grensesnitt mellom det private og offentlige, etikk og estetikk. Maleriet blir et artikulasjonspunkt for ulike posisjoner og verdier, hvor både kunstens og psykoanalysens terapeutiske struktur skisseres. Malt fra baksiden av lerretet, presser malingen seg frem gjennom lerretsfibrene slik begjær og traumer presser seg frem i psykens overflate.

Offentliggjøringen av Hamsuns psykoanalyse skriver seg inn i Kvams kunstnerskap som et nytt ledd i en serie prosjekter hvor ulike dokumenter unndratt offentligheten inngår i kunsten hans. Siste del av disse prosjektene var vist ved Kunstnernes hus 2015, i utstillingen Krigens Skygge, kuratert av Kari Brandtzæg, hvor han iverksatte en jakt etter amerikanske krigsforbrytere. The Hamsun Sessions viser en annen jakt, denne gang fra divanen til lerretet, hvor det ubevisste sjeleliv er situasjonens egentlige bytte – eller kanskje jeger?

 

Kl. 18.00: Marte Gunnufsen: Flesh på RAM Galleri

Stillbilde fra video, Marte Gunnufsen 2016. Lånt via RAM Galleris nettsider.

Stillbilde fra video, Marte Gunnufsen 2016. Lånt via RAM Galleris nettsider.

 

Kl. 18.00: Lars Erik Svensson på Galleri LNM

Maleri av Lars Erik Svensson. Bildet er lånt via Galleri LNMs nettsider.

Maleri av Lars Erik Svensson. Bildet er lånt via Galleri LNMs nettsider.

 

Kl. 18.00-20.00: Finissage: Heart-Shaped BOX og Å kaste konfetti på Kunstplass [10]
Ingen utstillingsåpning, vel å merke, men en dobbeltfinissage for Karin Erixons og Grete Johanne Neseblods respektive utstillinger ved Kunstplass [10].

Det to utstillingene som vises parallelt på Kunstplass [10] har tilsynelatende lite til felles og kan oppfattes som kunstneriske ytterpunkter. På den ene siden skaper Grete Johanne Neseblod en rominstallasjon hvor hun sammenblander inspirasjon fra metal-kulturen og eget familieliv, mens Karin Erixons prosessbaserte malerier ha en stille, eksistensiell poesi.

En bakenforliggende inspirasjonskilde til begge to er interessen for symboler, sosiale strukturer, den private sfære, feminisme og utenforskap.

 

Kl. 19.00: Vårutstillingen 2016 på Fotogalleriet
I år feirer Fotogalleriets vårutstilling 40 år. I den forbindelse blir det blant annet lansert ny utstillingslogo og visuell profil. Dessuten blir det lansering av MUTATOR – en publikasjon skapt av Agatha Wara som utelukkende vil eksistere på instagram.

Utstillingen åpnes av statssekretær i Kulturdepartementet Bård Folke Fredriksen. Det blir også utdeling av Bildende Kunstneres Hjelpefonds årlige Fotokunstpris Fotokunstpris. Prisen deles ut til den kunstneren som deltar på Vårutstillingen med det verk som ansees som mest betydningsfullt. Den pålyder 150.000 norske kroner og er dermed en av de største kunstprisene som deles ut i Norge.

I år stiller følgende kunstnere ut: Grethe Irene Einarsen, Kamilla Langeland, Marie Helgesen, Katinka Goldberg, Madelen Isa Lindgren og Katharina Barbosa Blad.

Vårutstillingen ble etablert i 1976, i en tid hvor behovet for å fremme anseelsen for kunstnerisk fotografi var stor. Fotografene fikk i liten grad innpass på den ordinære kunstscenen, noe som førte til en kamp for likestilt anerkjennelse av fotografiet som for maleri og andre former for visuell kunst.

På bakgrunn av dette tok fotografene initiativ til å starte et eget kunstnerforbund, FFF, som to år senere vedtok å selv arrangere en åpen juryert utstilling av kunstnerisk fotografi. Vårutstillingen har vært et viktig forankringspunkt for det norske fotografiske samtidskunstfeltet, og har gjennom sin posisjon som spydspiss bidratt til å fremme fotokunsten i den norske kulturdebatten. I dag presenterer Vårutstillingen norsk kamerabasert kunst til et bredt publikum. Juryen velger ut deltakende kunstnere basert på åpen innsending. Juryen er valgt av medlemmene i Forbundet Frie Fotografer på generalforsamling, og består i 2016 av Vibeke Tandberg (juryleder), Mattias Josefsson og Kaia Hugin i samarbeid med Stephanie von Spreter (kunstnerisk leder, Fotogalleriet).

Velkommen til prisutdeling og vernissage torsdag! Utstillingen står for øvrig til 26. juni.

 

Fredag 13. mai
Flere utstillingsåpninger

Også fredag blir det et lite bonanza for den cava- og kunsttørste:

Kl. 19.00-21.00: Alex Hubbard på STANDARD (Oslo)

Den New York-baserte video- og malerkunstneren Alex Hubbard er tilbake hos STANDARD, tre år etter forrige utstilling.

Kl. 20.00-23.00: Ingvar Cronhammar på Noplace
Svensk-danske Ingvar Cronhammar byr på monumental skulpturkunst fra fredag av.

 

Fredag 13. mai kl.
Dislocating Surfaces – New Scandinavian Photography på Kunstnernes Hus

Foto: Linda Hofvander, Hand, c-print, vegginstallasjon, 257 x 300 cm, 2015. Bildet er lånt via Kunstnernes Hus’ nettsider.

Foto: Linda Hofvander, Hand, c-print, vegginstallasjon, 257 x 300 cm, 2015. Bildet er lånt via Kunstnernes Hus’ nettsider.

Kunstnernes Hus er stolte av å presentere Dislocating Surfaces – New Scandinavian Photography. Utstillingen er kuratert av MELK, et galleri etablert og drevet av kunstnerne Bjarne Bare og Behzad Farazollahi.

I 2015 gav MELK og det London-baserte forlaget Black Dog Publishing i samarbeid ut boken New Scandinavian Photography. Målet med utgivelsen var å presentere unge skandinaviske kunstnere som inngår i en kritisk dialog med fotografiet som kunstform og som både anerkjenner og utfordrer mediets tradisjonelle rammer.

Utstillingen er ikke ment å representere boken som sådan. Motivasjonen har heller vært å presentere et nytt prosjekt der de ulike perspektivene i boken føres videre. Utstillingen på Kunstnernes Hus presenterer samtidig et nytt knippe kunstnere som utforsker fotografiet både innenfor og utenfor rammene av den mediespesifikke diskursen. De tar for seg materielle prosesser og ideer knyttet til overflate og dybde, går i dialog med andre medier som billedkunst, skulptur og film og tar aktivt i bruk selve utstillingsrommet. Med utfordrende, lekne og forførende virkemidler viser de et fotografi som oppsøker nye rom og formater og som åpner opp for eksperimentering og tilfeldighetenes spill.

Kunstnerne, som alle bidrar med nye arbeider til utstillingen, er: Emil Salto (DK), Linda Hofvander (SE), Kristina Bengtsson (SE), Sveinn Fannar Jóhannsson (NO), Markus von Platen (DK), Espen Gleditsch (NO), Sandra Vaka Olsen (NO), Flemming Ove Bech (DK), Kamilla Langeland (NO) og Linn Pedersen (NO). Dislocating Surfaces presenteres i første etasje og foajéen på Kunstnernes Hus.

MELK har siden 2009 kuratert i underkant av 40 separatutstillinger i sine visningslokaler i Oslo og har arrangert gruppeutstillinger, foredrag og seminarer ved blant annet Akershus Kunstsenter, Fotogalleriet, Vestfossen Kunstlaboratorium og Astrup Fearnley. De har også deltatt på internasjonale kunstmesser som NYC Art Book Fair og Nofound Art Fair Paris.

Utstillingen åpner denne fredagen den 13., men vil være å skue helt frem til 26. juni i Kunstnernes Hus.

 

Søndag 15. mai kl. 13.00-17.00
Åpning: Akademirommet: Alan Armstrong: One that stops the flow of rivers på Kunstnernes Hus

One who stops the flow of rivers (detalj) 2015 | gips, gull, tre | varierende dimensjoner. Bildet tilhører kunstneren og er lånt via Oslo Opens nettsider.

One who stops the flow of rivers (detalj) 2015 | gips, gull, tre | varierende dimensjoner. Bildet tilhører kunstneren og er lånt via Oslo Opens nettsider.

Ved Kunstakademiet i Oslo er utstillingsvirksomhet en sentral del av programmet. Siden 2013 har Kunstakademiets galleri vært etablert ved på Kunstnernes Hus. Akademirommet blir et eksperimentelt visningsrom for både studenter, professorer og aktuelle gjestelærere. Ettersom atelierene ved Kunstnernes Hus fra 30-tallet frem til 90-tallet har vært benyttet av Kunstakademiet som professoratelierer og undervisningsrom, vil Akademirommet fungere som en viktig identitetsmarkør for Kunstakademiet utenfor skolen.

Denne runden med Akademirommet byr på en utstilling med Oslobaserte Alan Armstrong. Armstrongs praksis omfatter en rekke medier, inkludert skulptur, installasjon, tekst, video og performance. Innen visuell kultur arbeider og samarbeider han ofte med personer som tilhører bestemte sosiale subkulturer. Tidligere prosjekter har inkludert samarbeid med kroppsbyggere, dansere og vår ungdomskultur som aktivt får oss til å utforske våre antropologiske forhold til objekter. Kjernen i Armstrongs arbeid er sidestillingen mellom skulpturelle objekter og personer som tillater ham å utvikle arbeidet som prøver å konstruere og utforske en ny visuell moderne sosialrealisme. Denne konstruerte sosialrealismen har røtter i hvordan vi opplever våre materielle omgivelser.

Dette kan bli spennende! Legg søndagsturen innom Kunstnernes Hus på søndag om du ble nysgjerrig nå.

 

Nyt våren, at sommeren er på vei og alle kunstbegivenheter denne uken – det tenker vi i Paragone-redaksjonen å gjøre!

 

Skrevet av Oda Tømte.

Om skribenten: Om skribenten: Oda Tømte (f. 1991) har en bachelorgrad i dans fra Balletthøgskolen ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun studerer kunsthistorie ved Universitetet i Oslo og journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og hun er Paragones nettredaktør.

One response to “Hva skjer i uke 19?”

  1. Oh, hace unos dìas vi unas costillitas glaseadas y se me olvidò salvar el link en mis favoritos para ver la receta despuès. Que bueno que has subido una, esta no me la pierdo :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *