Julekalender 21 desember: En video i en gruve

1490957_10153568197205184_979511596_n

Stillbilde fra The Location of Sleep (2013) av Kristine Halmrast
Video HD, 1920*1080, 16:9
10 min (loop)

I sommer ble videoverket ”The Location of Sleep” av Kristine Halmrast vist i en gammel gruve i sørlandsbyen Kragerø. Verket var en del av prosjektet ”I skyggen av Munch” tilknyttet Munch150 jubileet. Ti samtidskunstnere dro til Kragerø, Edvard Munchs hjem mellom 1909 og 1915, og laget stedsspesifikke verk stilt ut rundt byen i juli 2013.[i] Ved å lage verk i byen den store, norske kunstneren Munch en gang bodde, setter de ti kunstnerne seg både bokstavelig og metaforisk i mesterens skygge. Mens noen av verkene i prosjektet refererte direkte til Munch, lot Halmrast Munch være et startpunkt og inspirasjon til å utarbeide et eget verk.

1483857_10153568197280184_1525326985_n

Stillbilde fra The Location of Sleep (2013) av Kristine Halmrast

Det er en varm og solrik dag da jeg ser verket. ”The Location of Sleep” er plassert i enden av en gammel gruvegang, med inngangen mellom høye fjellvegger som skyter vertikalt oppover i en slags sirkel, med trær som skaper et naturlig tak. I bunnen av en av veggene er en åpning akkurat stor nok for to mennesker å passere hverandre. Jeg trer inn i en lang, mørk tunnel, usikker på hvor bena skal plasseres. Den kjølige luften inni gruvestollen og en konstant summende lyd omringer meg. I enden av gangen ser jeg noe grått. En videoskjerm med en grå flate delt loddrett på midten. Plutselig rører den gråe flaten seg, og sakte åpner det en sprekk. Jeg går nærmere, eller er det veggen som kommer mot meg? En figur avdekkes langsomt, presses ut av den gråe massen og inn i gruven. Nå er jeg ikke alene lenger, og jeg kjenner en svak følelse av ubehag. En mann svever mot meg. Han ser rett på meg, og jeg lurer på hva han vil. Jeg kjenner det som om jeg er i et egyptisk gravkammer og jeg har forstyrret faraoen, dog en moderne farao i hvit t-skjorte og dongeribukse, uten sko. Vil jeg bli straffet for denne forstyrrelsen? Figuren stopper og svever i enden av tunnelen, den summende lyden blir høyere, som et fly som skal ta av. Så trekker figuren seg sakte tilbake i den gråe veggen, som lukker seg omkring ham og sluker mannen ned i dypet. Jeg er alene i mørket.

Da jeg går ut av tunnelen føler jeg meg rolig, som om jeg har gjennomgått en slags renselse gjennom følelser av ubehag og lettelse. Kunstnerens utgangspunkt for videoverket var søvnløsheten, den følelsen av å lete etter søvnen og roen som aldri kommer. Å vri seg i timesvis, uroligheten som vokser, helt til kroppen blir stiv og fast, men hjernen fortsatt er full av tanker og søvnen holder seg unna. Verket viser en tilstand som eksisterer mellom dag og natt, søvn og våkenhet. Men med plasseringen av videoen i gruven i Kragerø åpner verket seg for enda flere tolkninger og referanser. Mens mine tanker gikk til egyptiske faraoer, mumier og gravkamre, kan en svevende mannsskikkelse i en gruve, bak et bedehus i en by godt plassert i bibelbelte, gi klare assosiasjoner til kristendommen og Jesu oppstandelse. En freudiansk tolkning kan se mannen som omkranses av en myk form, i enden av en lang, trang gang, som mannens ønske om å tre tilbake i sin mors kropp. Og som Munch en gang malte arbeidermotiv, kan mannen i gruven refererer til de som livnærte seg ved å jobbe i Dybedalsgruvene.

”The Location of Sleep” er et visuelt sterkt videoverk, en enkel film som ved å bruke omgivelsene sine blir til noe mer enn bare en skjerm i en gruve. Verket påvirket meg fysisk og følelsesmessig, og det synlige, kroppslige og mentale er alle en del av denne videoinstallasjonen. I en sømløs loop av frembringelse og tilbaketrekning skaper Halmrast en totalopplevelse for betrakteren, en egen verden av rom, lyd og bilde.

Utdrag fra videoen kan ses her.

2 responses to “Julekalender 21 desember: En video i en gruve”

  1. Jalen says:

    ich fand ihn auch richtig klasse. angenehm leise behrsceibt die folge sehr gut. ein richtig guter – kein popcorn – Tatort. Mehr davon!!!

  2. Hey Rob,Ugh, thanks for letting me know that they don’t have strikes. I’ve tried putting strikes through them several times now and it just doesn’t want to play nice. I have seen those two films, totally brilliant (especially A Tale of Two Sisters – especially especially after forgetting the plot twist!). I have to say that Audition is one of those rare gems where I find the adaptation to be better than the source material.Are you a Miike fan? I’m making assumptions here because you like Asano, haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *