Julekalender 6. desember: Fra Angelico – scener fra St. Nikolas’ liv (Perugiatriptyket) (1437/38)

Fra-Angelico-St-Nicholas

 

St. Nikolas (270-342 e.kr.), bedre kjent som julenissen, har sin festdag den 6. desember. Hans helgenkult var opprinnelig knyttet til Myra i Lilleasia der han var biskop, men i 1087 ble en del av hans relikvier tatt med til den italienske byen Bari. Han forbindes derfor med begge steder.

Nikolas fremstilles oftest i bispeklær, med skjegg på haken. Denne ikonografiske tradisjonen er utgangspunktet for utformingen julenissen har fått i dag. Samtidig har man i vesten tilpasset Nikolasfiguren etter hvert som ideen om nissen har blitt sterkere. Hos Fra Angelico ser vi derimot en annen utgave av helgenen. Fordi det er scener fra hans barne- og ungdomstid som er avbildet er utseendet tilpasset deretter, slik det var vanlig.

En fortelling fra Nikolas’ liv som har bidratt til forestillingene om hans gavmildhet ses til høyre i Fra Angelicos maleri. Der ordner helgenen medgift til tre unge jenter, så de kan inngå ekteskap selv om familien er fattig. Nikolas skal ha kastet gavene inn gjennom vinduet i all hemmelighet.

Fra Angelico (1395-1455) var dominikanermunk og kunstner. Hans bilder ble beskrevet av Georgio Vasari som malt med fromhet, og delikat fargebruk. De ble forstått som uttrykk for en dyp religiøsitet. Fra Angelico malte i en overgangsstil mellom gotikk og renessanse, og skal ha startet som illuminasjonsmaler, noe som kan bidra til å forklare hans sirlige komposisjoner.

Linn Borgen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *