Munchmuseets videre skjebne er i ferd med å bli avgjort

Etter årelang debatt om Munchmuseets plassering og byggets utforming, vil dets fremtid klubbes for under Oslo Bystyres møte i ettermiddag kl 15. Du kan følge livesending fra bystyremøtet her. Men i innspurten er det fortsatt sterke meninger.

For i løpet av de siste dagene har flere kunstnere og kulturpersoner forsøkt å nå frem til bystyret med en bønn om å ta påpekte svakheter ved Lambdabygget på alvor. Først med helsides annonse i Klassekampen forrige lørdag og i et debattinnlegg i aftenposten på mandag.

Med utgangspunkt i de reguleringer som er gjort for området og bygningen påpeker de blant annet:
– trang tomt gir særdeles dårlig utnyttelse av gulvarealet
– lokaliseringen er for dårlig tilrettelagt for adkomst og parkering.
– høybyggets oppdeling i flere etasjer er uheldig for formidlingen
– flere sluser og rulletrapper mellom etasjene skaper dårlig tilgjengelighet til utstillingsarealene
– Lambda-prosjektet har aldri vekket folkelig begeistring

De ber bystyret skrinlegge Lambda. Debattinnlegget er understreket av:
Oslo Byes Vel, Kamilla Aslaksen, Liv Bliksrud, Anja Breien, Karin Bruzelius, Signe Horn Fuglesang, Ingeborg Glambek, Finn Graff, Stein Halvorsen, Dag O. Hessen, Eivind Otto Hjelle, Harald Hjelle, Jeremy C. Hutchings, Didrik Hvoslef-Eide, Peder Chr. Kjerschow, Morten W. Krogstad, Magne Malmanger, Per Jonas Nordhagen, Gunhild Ramm, Tor Fr. Rasmussen, Nils Roll-Hansen, Francis Sejersted, Erling S. Skaug, Eivind Smith, Dag Solhjell, Thorvald Steen, Fredrik AS Torp, Niels A. Torp, Jan Erik Vold, Vigdis Ystad, Ragnar Vik, Tone Wikborg, Jan Sigurd Østberg

Men, ifølge Anne Siri Koksrud Bekkelund (V), konstituert byråd for kultur og næring i Oslo, gleder hun seg til å vise at de tar feil, sier hun til Dagbladet. ”Dette blir et kjempeflott museum. Et prosjekt som er arbeidet fram i samarbeid med kunstfaglig ekspertise, og jeg mener vi får et kjempeflott konsept”.

Et siste pust til plasseringsdebatten kommer fra Frp, meldte NRK Østlandssending i går. FrPs gruppeleder i Oslo, Carl I. Hagen, sier at ” Vi kan ikke bruke så mye penger på dette. Jeg har et lite håp om at vi kan få til et eller annet innenfor en ramme på 1,5 milliarder kroner. Et museum på Tøyen vil også være mer tilgjengelig for folk flest enn ute på Bjørvika, hvor det ikke er parkeringsplasser for busser og biler og man må gå eller sykle for å komme dit”. Det er ingen andre partier som tar til ordet for å endre mening i siste liten.

Uansett, Onsdag 22. oktober 2014 vil bli en viktig historisk dato for tilgjengeliggjøring av Munch sitt kunstneriske ettermæle.

Johnny Amundsrud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *