Codex Seraphinianus – Illustrert encyklopedi av en imaginær verden

 

Forestill deg at mens du er intim med noen, smelter kroppene deres sammen og forvandles til en alligator. Eller at du oppdager flammer på innsiden av reddiken i det du skjærer den opp. Alt dette er en del av den gåtefulle encyklopedien Codex Seraphinianus, skapt av den italienske kunstneren og arkitekten Luigi Serafini.

Encyklopedien avbilder en imaginær verden og er skrevet i et imaginært språk. Ren kaos og skjønnhet! Boken er uforståelig, men jo mer du ser, desto mer oppdager du.

Historien om Codex Seraphinianus begynte i 1976 da Luigi Serafini ble invitert på kino av en venn. Kunstnerens svar var enkelt:

"I can't, because I'm making an encyclopedia." [1]

I to og et halvt år etter dette tegnet og skrev Serafini encyklopedien som en eremitt. Lydsporet til arbeidet hans var Mozarts Tryllefløyten og han hørte på vinylen så mye at den nesten ble ødelagt.

Når du blar gjennom Codex Seraphinianus, finner du seksjoner med håndtegnede tegninger og tekster som dreier seg om flora, fauna, anatomi, mote, mat og åndelig tro i en surrealistisk parallell verden. Noen elementer fra sidene samsvarer med logikken på jorden (søte katter eksisterer), mens andre er helt fremmede (blomster vokser ut av folks ører).

Da jeg dykket inn i codexen, stilte jeg meg hundrevis av spørsmål, blant annet:

- Hvorfor danser barn rundt et skinnende kjøleskap?

- Hvorfor bruker folk slanger som biter føttene deres i stedet for skolisser?

- Hvorfor venter skjelett på å få menneskehud på seg, akkurat som du tar på deg sokker om morgenen?

Dessverre gir ikke de vakkert utformede tekstene i encyklopedien svar på noen av mine spørsmål, bare fordi de er skrevet i et ennå ikke dekodet språk. Å stirre på ordene og bokstavene i et forsøk på å forstå mer, er akkurat det Serafini ønsker:


"What I want my alphabet to convey to the reader is the sensation that children feel in front of books they cannot yet understand."  [2]

På en måte minner min erfaring med å lese encyklopedien om kunstnernes sammenligning av Codex Seraphinianus med den psykologiske Rorschach blekkflekktesten, der folk tolker tvetydige blekkflekker for å avdekke sine underbevisste tanker og følelser:


"You see what you want to see. You can believe it's talking to you, but it's just your own imagination."  [2]


Og jeg må innrømme, selv om mine spørsmål forblir ubesvarte, er det overraskende tilfredsstillende å utforske en encyklopedi av en verden som ligner mer på mine mest bisarre drømmer enn på min egen virkelighet.


Noter 

[1] Chris Kaye, "The Weirdest Book in the World Just Turned 40. We Talked to Its Creator," Insider, November 23, 2021, https://www.insider.com/codex-seraphinianus-luigi-serafini-interview-40th-anniversary-edition-2021-11.

[2]  Andrea Girolami, "Look inside the Extremely Rare Codex Seraphinianus, the Weirdest Encyclopedia Ever," Wired, October 25, 2013, https://www.wired.com/2013/10/codex-seraphinianus-interview/.


Litteratur

Kaye, Chris. 2021. “The Weirdest Book in the World Just Turned 40. We Talked to Its Creator.” Insider. November 23, 2021. https://www.insider.com/codex-seraphinianus-luigi-serafini-interview-40th-anniversary-edition-2021-11.


Girolami, Andrea. 2013. “Look inside the Extremely Rare Codex Seraphinianus, the Weirdest Encyclopedia Ever.” Wired, October 25, 2013. https://www.wired.com/2013/10/codex-seraphinianus-interview/.

Alle bilder er hentet fra: Serafini, Luigi. Codex Seraphinianus. Abbeville Press, 1981.

 
Previous
Previous

Estetisering av hostile design

Next
Next

Mosaikk - En kjærlighetshistorie