KUNSTGUIDE UKE 26
Illustrasjon av Vendela F.H @blaamanet
Kunst er mer enn kunstverk!
Kunst er mer enn utstillinger og underholdning. Kunsten er del av vår kultur, og hvordan vi forholder oss til kunsten sier noe om oss. Det er alltid debatter rundt kunsten. For eksempel debatter om forholdet mellom estetikk og etikk, som nå blir aktuelt når Munchmuseet skal ha et samarbeid i Saudi Arabia. På en side er det en god diplomatisk mulighet til å fremme vår egen kulturarv i et veldig annerledes politisk klima. På den andre siden er Munchmuseet nødt til å akseptere en viss grad av sensur for å stille ut i Saudi Arabia, og man kan sette spørsmål ved hva slags signal det sender å akseptere dette.
En annen debatt som alltid er like aktuell er forholdet mellom det offentlige og private. Det er grenser for hvor mye penger man kan investere i kunst i det offentlige, så selvfølgelig er man avhengig av at det private spiller en rolle. Men spørsmålet blir hvor mye man skal legge opp til dette? Når Nasjonalmuseet velger å gå inn i et samarbeid med John Fredriksens døtre er det mange som mener at man beveger seg i feil retning.
Debatter som dette vil det alltid være, men noe av det som preger kunsten er at disse debattene ikke bare er en del av sfæren rundt kunsten. De blir en del av selve kunsten. Alt som foregår rundt kunsten blir automatisk inkorporert inn i kunsten selv. Det betyr at om man interesserer seg for kunst, kommer man ikke unna evige debatter om hva kunst er og burde være. Det er jo også litt av moroa. Kunsten krever av sitt publikum. Det er ingen passive tilskuere i kunstverden. Alle som tar del har en aktiv rolle.
Sommeren er en tid for å koble av, og også for kunsthistoriestudenter er det en tid hvor man legger utdanningen litt til side. Fremdeles er det fint å vite at om man blir for døsig i sola er det alltids muligheter for litt kunnskapsutvikling!
Oslo Met, det andre universitet i byen, skal denne helgen ha en konferanse for kunstens rolle i utdannelsen, ‘Art in Education’. Denne konferansen holdes i samarbeid med Kulturtanken som er et viktig statlig initiativ for å styrke kunstens stilling i landet. Konferansen har en tverrfaglig profil, og ønsker å bidra til innsikt i hvilken rolle kunsten kan spille i utdannelsen. Slike initiativ er viktige. Det er viktig å huske på at kunst aldri må bli en subkultur for spesielt interesserte, men at kunst er viktig for samfunnets utvikling.
Konferanser holdes med jevne mellomrom. Enda viktigere er de ulike institusjonene som kontinuerlig jobber med å formidle kunst, som blant annet innebærer arrangementer med fokus på å øke kompetansen hos publikum. En av de viktigste institusjonene vi har i Oslo er Kunstnernes Hus. Det er verdt å følge med på deres hjemmesider der det ligger et tettpakket program, fullt av aktuelle eventer. På søndag inviterer de også til en gratis omvisning i sine sommerutstillinger Jana Winderen: Rising Tide og Morten Andenæs: I Remind Me of You. Så hvis du enda ikke har fått med deg disse utstillingene er dette en god mulighet for det, i tillegg til at du gratis får lære mer om de aktuelle utstillingene.
Denne uken avdukes også et interessant prosjekt i regi av Kunsthall Oslo. På fredag avduker de en skulpturpark ved sin base i Rostockgata på Bjørvika. Kunsthall Oslo er en aktiv aktør på Oslos kunstscene som evner å samarbeide med både private og offentlige aktører, noe dette prosjektet også er et resultat av. Skulpturparken vil være åpen alle dager helt til september, og vil inneholde arbeider av både utenlandske og norske kunstnere. Det å satse på offentlig kunst er blitt en viktig del av strategien for å få kunst ut til folket i Oslo, noe den såkalte Oslobiennalen også viser. Det blir interessant å se hva slags oppmerksomhet denne skulpturparken kan vekke.
PARAGONE ønsker dere alle en videre god sommer!