UKE 31

Illustrasjon av Vendela F.H @blaamanet

Illustrasjon av Vendela F.H @blaamanet

Denne uken returnerer kunstguiden til Oslo etter sin sommerturne av resten av Norge.

Nå som vi går inn i August måned så våkner Oslos kunstscene ordentlig til livet, og mange gallerier har nye åpninger. Denne uken er det fremdeles ganske stille. Det passer godt. August er måneden hvor det kommer nye studenter til byen, og ettersom kunstguiden er skrevet av kunsthistorie-studenter og primært skrevet for studenter, så er dette en viktig måned. Dermed bruker vi denne muligheten til å se på kunstbyen Oslo i et litt større perspektiv, og se på hva som for tiden foregår. Det er en spennende tid med endringer og jubileer, verdt å se på. Så kan vi neste uke gå tilbake til å se på aktuelle nye åpningene i byen, uke for uke, og kunstguiden går med dette tilbake til sitt vante format.

KUNSTNERNES HUS

En institusjon som ulikt mange andre i byen har vært aktive gjennom hele sommeren. Dette er uten tvil en av de viktigste institusjonene for kunst i byen, noe de beviser med sitt stadige fulle program, som du kan sjekke ut på deres hjemmesider. Neste uke har du også mulighet til å være med på gratis omvisning i sommerutstillingen, om du ikke har fått den med deg enda. 

I sommerutstillingen kan du se utstillingen Rising Tide med Jana Winderen. En lydkunstutstilling med opptak fra verdenshavene. Jana Winderen setter fokus på hvor viktig lyd er, og er opptatt av forholdet mellom lydforurensning og klimaendringer. 

Også i sommerutstillingen kan du oppleve utstillingen. I Remind Me of You med Morten Andenæs. Dette er en fotografiutstilling. Andenæs har blitt sentral i norsk fotografi, og er en det er verdt å få med seg.  

NASJONALMUSEET

Du har kanskje fått med deg at det går en stor debatt om samarbeidet Nasjonalmuseet har gått inn i med Fredriksen-søstrene. Det er en del uenighet, og det er en vanskelig å vite helt hvem man skal støtte. Dette kommer av at det egentlig ligger en veldig stor debatt bak, om forholdet mellom det private og offentlige i kunsten. En viktig debatt for kunsten, og noe det er verdt å følge med på. 

Ellers skjer det lite på Nasjonalmuseet som for tiden er stengt i påvente av åpning av et nytt bygg til neste år. 


MUNCHMUSEET

Får også nytt lokale til neste år, men ulikt Nasjonalmuseet så blir de holdt åpent frem til den dagen kommer. I anledning av flyttingen så kan du for tiden oppleve avslutningsutstillingen Exit på Munchmuseet. Dette er en veldig biografisk og personlig utstilling som søker å gi innsikt i Munchmuseet sin historie, og ta farvel med lokalene på Tøyen. Du kan også oppleve noen av Munch sine mest berømte verker her.


VIGELANDMUSEET

Har et spesielt år i år. Det er 150 år siden Vigeland ble født, og de feirer jubileumsår. Det er enda mulig å få med seg jubileumsutstillingen på museet som står til September: Paralleller. Vigeland og hans samtidige. I denne utstillingen kan du også se andre kunstnere som Constantin Meunier, Auguste Rodin, Antoine Bourdelle og Aristide Maillol. Denne utstillingen gir dermed veldig god innsikt i utviklingen av moderne skulpturer. 


HENIE ONSTAD

I Paragone skrev vi tidligere i sommer en anmeldelse av sommerutstillingen på Henie Onstad med Richard Avedon (les her) . En stor fotograf det er verdt å få med seg. Henie Onstad har også nylig åpnet en utstilling med norsk dokumentarfotografi. Denne utstillingen utforsker forholdet mellom kunst og dokumentering, og skal bidra til å styrke norsk fotografi. Norsk fotografi opplever vekst, og får kanskje om noen år et stort nytt fotografihus i Oslo. Det er litt debatt om det, men Henie Onstad bidrar tydeligvis til fotografiets utvikling med å for tiden ha to fotografiutstillinger.

Henie Onstad fylte for øvrig også 50 år i fjor, og august er siste måned det er mulig å oppleve deres jubileumsutstilling: Turn and Face the Strange – 50 års levende kunst.   


ASTRUP FEARNLEY

Denne sommeren er en fin tid for å bli bedre kjent med Astrup Fearnley. De har en utstilling: Private Passion som viser et utvalg av kunstverkene som har blitt kjøpt inn av museet de siste årene. De har også daglige kunstprat, hvor museumsvertene forteller om kunstverk i samlingen. I tillegg så har Astrup Fearnley en sommerutstilling med Anselm Kiefer, i det som de har kalt kieferrommet på museet. Kiefer er en av de store samtidskunstnerne som Astrup har lagt vekt på å fremme. Begge utstillingene som for tiden er på museet forteller dermed både om samtidskunsten og om museet.  


Dette er bare et utvalg av den kunsten du kan oppleve i Oslo for tiden, og noe av det nye studenter i byen kan vurdere om de skal ta muligheten til å få med seg. Ellers skal vi fremover holde våre lesere oppdatert på de nye åpningene som kommer utover høsten. Neste uke begynner som sagt galleriene å ha åpninger igjen. Og når studiene starter så begynner også Estetisk aften igjen.

Estetisk aften er en gruppe på facebook som kunstguiden har samarbeidet med. Estetisk aften er et ukentlig initiativ for å få studenter med på galleriåpninger på torsdager, som er den store åpningsdagen i kunstverden. Alle studenter er velkommen til å bli med i denne gruppen. En god mulighet for å bli enda bedre kjent med byens kunstscene. 


Ellers håper vi dere alle nyter de siste ukene av sommerferien.  

Ebbe Christofer Selby

EBBE CHRISTOFER SELBY (f. 1989) har en mastergrad i historie og studerer nå estetikk. Selby spesialiserer seg på filosofisk estetikk og avantgarde. Han er leder for fagutvalget for kunsthistorie ved Universitet i Oslo.

Previous
Previous

Uke 32

Next
Next

UKE 30