UKE 13: Kunst på skjermen

 
Illustrasjon av Mari Lorentzen

Illustrasjon av Mari Lorentzen

 
 

Lei av å binge serier og lese dopapir-vitser på facebook, og sulten på kunstrelatert innputt? Nå har dere muligheten til å se de filmene dere lenge har ønsket å se, men ikke hatt tid til. Vi i Paragone applauderer alle dere som er flinke og følger myndighetenes anbefalinger. Her er en serie og fem filmer om kunst som denne skribenten har kost seg mye med!

Fake or Fortune? (2011-2019)

Fake or Fortune? er en BBC-serie hvor Fiona Bruce og Philip Mould med hjelp av eksperter og vitenskapelige metoder forsøker å finne bevis for om kunstverk er ekte eller kopier. Hver episode tar for seg et nytt kunstverk, og vi får lære om både kjente og ukjente kunstnere. Kunstverkene er også fra et stort spekter av kunsthistorien. Slik som i en detektivroman graves det frem smarte bevis som avdekker verket som en verdiløs kopi eller en skatt. Fake or Fortune? er tilgjengelig på Netflix.

How to Steal a Million (1966)

Hvis dere føler for en feelgood som et avbrekk fra dystre nyhetssendinger, anbefaler jeg denne! How to Steal a Million er en søt film satt i Paris på 60-tallet med Audrey Hepburne i rollen som datteren til en kunstforfalsker. Med hjertet i halsen kan vi her følge med på kreative forsøk på å lure kunstverdenen.

Kunst og cash (2018)

Kunst og cash dykker inn i samtidens kunstmarked med intervjuer av berømte kunstnere, kunstsamlere og auksjonshusansatte. Dette er en film som stiller kritiske spørsmål som: hvor passer kunsten inn i forbrukersamfunnet? og kan verdien av kunst måles i kroner og ører? Denne amerikanske dokumentaren, med originaltittelen The Price of Everything er regissert av Nathaniel Kahn og kan sees på nettsiden til NRK.

Kusama: Infinity (2018)

Dersom man er glad i Kusamas verden av prikker, burde man virkelig se denne dokumentaren! Kusama: Infinity tar oss med igjennom Kusamas innovative og lange kunstnerskap, og hennes sterke biografi. Vi følger henne gjennom hennes konservative oppvekst i Japan, hennes modige reise til New York som ung kunstner, og til slutt hjem igjen hvor hun etter 40 år på psykiatrisk sykehus endelig fikk den anerkjennelsen hun fortjener. I dag er er Yayoi Kusama en av vår tids bestselgende kunstnere og drar millioner av tilskuere til sine grensesprengende utstillinger. Dere finner også denne filmen på NRKs nettside.

Beltracchi: The Art of Forgery

Denne dokumentaren forteller historien om Wolfgang Beltracchi, kunstneren og mesterforfalskeren som lurte kunstverdenen trill rundt gjennom 40 år. Beltracchi forfalsket malerier av berømte kunstnere fra tidlig på 1900-tallet, som Max Ernst. Vi kan bli forbauset over de berømte museene som har stilt dem ut som originaler, og håndverket som ligger bak forfalskningene. Dette er den største skandalen innen kunstforfalskning fra etterkrigstiden, og må naturligvis fordømmes, men dokumentaren kan likevel få en til å undre seg over hvorfor disse ikke kan regnes som kunstverk.

Kunstneren og tyven

Kunstneren og tyven er en dypt menneskelig dokumentar om et usannsynlig vennskap. Den Oslo-baserte kunstneren Barbora Kysilkova fikk to av sine mest ettertraktede malerier stjålet, og tyvene ble tatt få dager etter. I rettssalen spurte hun en av tyvene om hun kunne få male han, og det kunne hun. I løpet av tre år, følger vi kunstneren og tyven, med forbausende ekte scener fra deres liv som gjør at man nesten kan tro man kjenner dem personlig. Dette er ikke en film som glamoriserer det å være kriminell eller det vanskelige ved å være kunstner, men gir et sjeldent godt innblikk i hvordan bånd mellom mennesker dannes. Takk til Benjamin Ree for ha regissert en norsk film i verdensklasse, som ble en verdig vinner på den prestisjetunge Sundance-festivalen.

Denne perlen har nylig hatt premiere på norske kinoer, så dere må dessverre vente litt med å se den. Inkluderer den likevel her siden det er den beste filmen jeg har sett på veldig lenge, så følte jeg ikke kunne la være!

 
Previous
Previous

UKE 14: Godt innpå det digitale

Next
Next

UKE 12: Korona har satt Oslo i unntakstilstand, men vi kan fortsatt ha gleden av å oppleve kunst!