UKE 15: Myk vei til kunnskap

 
Illustrasjon av Mari Lorentzen

Illustrasjon av Mari Lorentzen

Selv om man for tiden mest sannsynlig har pensumbøkene på en armlengdes avstand, kan de likevel føles langt unna. Til de som jobber godt likevel, de som trenger en myk vei inn i teorien, eller ikke studerer kunst, men er interessert i å lære, kommer det her noen tips til kanaler som kan gi et håndterlig overblikk over spennende emner som til tider kan fremstå uoverkommelige. Før du vet ordet av det ønsker du mindre skrift og tykkere pensumbøker. Vi kan i alle fall håpe.

The Animated Theories of Clement Greenberg

De modernistiske kunstteoriene til Clement Greenberg er kanskje ikke de vanskeligste tekstene å sette seg inn i. Likevel er denne animasjonsvideoen en god og humoristisk innledning til Greenbergs teorier som er verdt å se. Kanalen har derimot ikke så veldig mye annet relevant stoff, annet enn dette 5-minutters gøyale klippet!

Link her!

Ways of Seeing

Nei, det er ikke snakk om teaterstykket, men les for all del mer om det også! Ways of Seeing er en BBC-serie fra 1972 med kunstkritikeren John Berger. Dette er en opplysende introduksjon til vestlig kunsthistorie, sett med et kritisk blikk. Episodene ligger ute på YouTube og er delt i fire deler, hver på 30 minutter. Serien har også blitt til bøker, så det er bare å lete etter den i din favorittbokhandel.

Sjekk ut første episode her!

The School of Life

Denne YouTube-kanalen tar for seg alt fra sosiologi, filosofi, litteratur og kunst til psykologi – alt på en lettfattelig måte med friske illustrasjoner. På grunn av videoenes korte og enkle stil kan episodene oppleves litt banale, men samtidig kan de fungere som en god start. Det er ikke så mange episoder om kunst, men til fordel mye om filosofi som også er veldig relevant innen kunstteori.

Klikk her for en snutt om Martin Heidegger og eksistensialisme!

Philosophize this!

Mer filosofi! Denne podcasten er en fin overgang fra disse mer enkle kanalene og her kommer man mer i dybden. Hvorfor ikke lære enda mer om Heideggers ideer? Hans komplekse teorier dukker ofte opp i kunstemner, men etter denne serien på tre deler vil man trolig ha bedre oversikt.

Klikk her for første del!

 
Previous
Previous

UKE 16: Digitale museumsvisninger

Next
Next

UKE 14: Godt innpå det digitale