UKE 6: Digitale kunsttilbud!
Av Mari Lorentzen
På grunn av koronapandemiens restriksjoner og periodevis nedstenging av samfunnet, ser vi en enorm økning i produksjonen av nye digitale tilbud, men også omgjøring av planlagte arrangementer og utstillinger. Denne ukens kunstguide vil derfor løfte frem digitale kulturtilbud fra Oslos kunstscene, både nye og tidligere eksisterende. Kanskje pandemien kan eller allerede har ført til at kulturlivet når en helt ny målgruppe enn før som ønsker å konsumere kunst hjemme fra sofaen? God fornøyelse.
Astrup Fearnley: Digital omvisning i Astrup Fearnley samlingen
Tilgjengelig digitalt
Astrup Fearnley leverer med digitale omvisninger i alt fra samlingen til deres nyere utstillinger som naturligvis har vært vanskeligere for publikum å oppleve den siste tiden. På deres YouTube-kanal finner man en hel spilleliste med guidede omvisninger fra helt tilbake til april 2020. Mimre tilbake med en tur i deres samling eller lær noe nytt og la deg fascinere av Josh Kline sin koronainspirerte «Antibodies»-utstilling, for eksempel.
Radio Tenthouse: Perfekt til hjemmekontoret
Tirsdager kl 20-23 på FM 105.8 - Tilgjengelig digitalt
I tillegg til å være et galleri så har Tenthouse fast radiotid på Oslos lokalradio på FM 105.8 hver tirsdag fra kl 20:00-23-00, Radio Tenthouse. Man finner dem også som innspilte podkaster på deres hjemmeside. Her kan man høre alt fra lyd- og stemmebaserte kunstverk, til intervjuer og artist-talks. Og i likhet med det tilhørende galleriet så har de som mål å formidle og fange sosiale problemstillinger gjennom kunst. Perfekt til sene arbeidskvelder eller for å slappe av etter en lang dag.
Kunstnerforbundet: Tekstil og farge
14.01.21 – 28.02.21
Kunstnerforbundet sin nåværende utstilling viser tre kvinnelige kunstnere Setsuko Kurioka, Signe Halle og Gerd Tinglum. Kurioka trekker inn kunnskaper fra sying av den Japanske nasjonaldrakten Kimono inn i sin utstilling «Needlework», hvor hun kombinerer papir og nål og tråd. Halle sin utstilling «Myk geometri» består av tekstilverk laget med brette- og fargeteknikken Shibori. Halle er opptatt av det sanselige i fargene og de tilfeldighetene som oppstår i fargeprosessen av tekstilene, men også det organiske og skulpturelle i tekstilene. I Tinglum sin «19 ½» utstilling presenterer hun malerier i stort format som er malt med lag på lag med monokrome fargefelt. Fargen dette skaper har kanskje ikke et konvensjonelt eller klart definert navn. Dette gjør hun for å åpne for dialog mellom betrakterne og vekke en nysgjerrighet rundt disse fargene uten språk. I kantene kan man se restene av de enkelte fargene, hvor de skaper noen slags små landskaper. I tillegg til at man kan se utstillingen så har Kunstnerforbundet en meget god nettside, med utfyllende tekst til utstillingen og et rikt arkiv som går langt tilbake i tid. Dette kan være en god ressurs i disse tider, både til underholdning og research. Kanskje dette blir året hvor du til og med gjør ditt første innkjøp av kunst.
PLNTY: Kulturpodkast
Tilgjengelig digitalt
For å sikre kulturpåfyllet sitt gjennom koronatiden, kan PLNTY sin kulturpodkast være til nytte. De er tilgjengelige på de vanligste podkastappene, tar for seg temaer om musikk og kunst, og stiller spørsmålet «hvem vet hva om kunst?» I en av deres nyeste podkaster finner man for eksempel intervju med kunstkritiker Lars Elton hvor de snakker om blant annet kunstformidlerens rolle.
Vi i kunstguiden ønsker dere alle en god uke og god utforsking av kunstverdens digitale tilbud!