UKE 19: Å møte kunst i teksten

 
Illustrasjon av Mari Lorentzen

Illustrasjon av Mari Lorentzen

Å sette ord på kunstmøter er ikke alltid lett. Ofte kan det føles som det visuelle blir begrenset når det fanges med ord. Likevel, så er det gjennom tekst at kunstmøter formidles, både det personlige og det akademiske. Det er gjennom tekst vi kan formidle nettopp hvorfor et kunstmøte har gått inn på oss, hvorfor noe kunst treffer oss slik det gjør. Gjennom tekst kan vi formidle, gi videre, åpne øynene og utvikle oss gjennom å presenteres for andres møter med kunst. Jeg vil påstå at de stedene hvor slike møter med kunst i teksten fungerer best er der teksten òg lever et eget liv, der teksten i seg selv er kunst, der det er en fryd å lese – der ord og setninger passer sammen på en like fengslende måte som materiale og farger kan.  

Her har jeg derfor lyst til å trekke frem tre bøker som på ulikt vis lar deg som leser åpne øynene for andre måter å se kunst på, som reflekterer rundt møtet mellom kunst og betrakter, kunst og livet, og som presenter dette møtet på en annerledes måte enn vi ofte finner i artikler og omtaler. 

Bok: Det Felles Eide

Av Eivind Hofstad Evjemo (red.): Roy Jacovsen, Roskva Koritzinsky, Nikolaj Frobenius, Hanne Remsdal, Johan Harstad, Lars Mørch Finborud, Chatrine Knudsen, Thomas Ekström og Gunnar Sørensen. 

Her har syv forfattere tatt for seg Oslo kommunes kunstsamling på et annerledes, litterært og personlig møte. På ulikt og vakkert vis svarer forfatterne på spørsmål som: Hva betyr kunst for oss? Og hvilke historier utspiller seg mellom kunst og liv? Her finner du flotte skildringer og refleksjoner rundt møtet med kunstverk som omgir oss i hverdagen. Kunst som ellers kanskje ikke alltid enses, og kunst med stor personlig betydning for de skrivende. Videre har boken også en fotoserie av Thomas Ekström og en artikkel om Oslo kommunes kunstsamling av kunsthistoriker Gunnar Sørensen.

Boken ble utgitt i samarbeid med Kunstnernes hus i anledning utstillingen de hadde med samme navn. 

Klikk her for å kjøpe boka!

Bok: Kunsten og livet – en bruksanvisning 

Av Kjetil Røed.

Her skriver Kjetil Røed om det han kaller dydsestetikk – hvordan vi kan bruke kunst til å dyrke elleve dyder: oppmerksomhet, dømmekraft, tilbaketrekning, nysgjerrighet, erkjennelse, håp, samarbeid, tvisyn, håndverk, kjærlighet og solidaritet. Her presenteres tanker om kunst og livet på en måte som gjør at du kanskje får nye tanker om hvordan kunst og livet kan flyte sammen og gi til hverandre. 

Klikk her for å kjøpe boka!

Bok: De Ansatte 

Av Olga Ravn

Lea Gulditte Hestelund inviterte Olga Ravn til å besøke henne i atelieret hennes og skrive om det hun så der mens Hestelund arbeidet frem utstillingen: Consumed future spewed up as present. Ravn fikk se hvordan Hestelund skapte arbeider til sin sci-fi inspirerte utstilling, og skrev tekster basert på det hun så. Tekstene viste hun så til Hestelund som fikk lese og arbeidet videre. Ravns tekster var først bruddstykker stilt ut som del av utstillingen, men senere samlet Ravn delene, skrev videre og skapte romanen De Ansatte. Romanen foregår på mange måter i en fortsettelse av sci-fi-universet Hestelund skapte. Hestelunds utstilling og skulpturer er sterkt til stede gjennom at Ravns skjønnlitterære tolkning av kunstverkene er sentrum for historien, og er det som stadig driver handlingen fremover. 

Klikk her for å kjøpe boka!

 
Previous
Previous

UKE 20: På veien til å utforske ny kunst

Next
Next

UKE 18: Gatefotografiet