Uke 12: Hvordan minner formes, deles og knytter oss sammen

 

Kunst kan være et arkiv for minner, en måte å forstå fortiden på og bygge broer mellom mennesker. Denne uka utforsker flere utstillinger hvordan erfaringer formes, deles og overføres – både personlig og kollektivt. Gjennom ulike kunstneriske uttrykk skapes dialoger mellom generasjoner, identiteter og historiske øyeblikk. Noen arbeider trekker linjer mellom fortid og nåtid, mens andre ser på hvordan minner lagres i kropp, bilde og rom. Felles for dem er en utforskning av kunstens evne til å knytte oss til hverandre og til det som en gang var – men aldri helt forsvinner.

QB Gallery

NEVER – Marianne Heske

20.03.25 - 27.04.25

Marianne Heske (f. 1946) er en pioner innen norsk konseptkunst og har utforsket grensene mellom teknologi, natur og hukommelse i over 40 år. Allerede i 1983 skapte hun videomalerier ved å omfavne videostilbilder til store trykk, en nyskapende tilnærming til landskapskunst. Oppvokst i Tafjord, er hennes kunst preget av vestlandsnaturens mektige fjell og fjorder. Hun er kjent for ikoniske prosjekter som Project Gjerdeløa (1980) og House of Commons (2015), som tematiserer forflytning og identitet. Heskes arbeid utfordrer kunstens grenser og har sikret henne en sentral plass i norsk og internasjonal kunsthistorie. 

Les mer her.


Fotogalleriet

PROCESS – Lara Okafor, Ayesha Jordan, Marie Cole, Haweya Jama

21.03.25 - 04.05.25

PROCESS: we become what we do over and over again er en utforskende og deltakende utstilling skapt av Lara Okafor, Ayesha Jordan, Marie Cole og Haweya Jama. Med utgangspunkt i afrodiasporiske perspektiver undersøker prosjektet hvordan kunstneriske prosesser fremmer kritisk tenkning, fellesskap og motstand. Utstillingen utvikler seg over tre faser – rens, dyrk, høst – inspirert av naturens sykluser. Galleriet blir et levende rom i stadig endring, formet av de som deltar gjennom workshops, samtaler og forestillinger. PROCESS er et eksperimentelt møtepunkt der kunst, samarbeid og samfunnsengasjement smelter sammen i en dynamisk, åpen plattform.

Les mer her.

Kunstnernes Hus

Mothers and Daughters – Eszter Salamon

22.03.25 – 23.03.25 (kl. 18:00 - 19:30)

Mothers and Daughters er den norske premieren på Eszter Salamons nyeste verk i MONUMENT-serien. Forestillingen undersøker tverrgenerasjonelle forhold mellom mødre og døtre, og utfordrer tabuer rundt fysisk nærhet i voksenlivet. To mor-datter-par, Sulekha Ali Omar og Safia Abdi Haase, samt Christine Nypan og Drude Haga, har utviklet egne koreografier med Salamon. Gjennom langsomme og intime bevegelser utforsker de hva det betyr å skape nye relasjoner og solidaritet på tvers av generasjoner, og spør om vi kan lære intimitet på nytt.

Les mer her.

 
Previous
Previous

Uke 13: Ut av dvalen 

Next
Next

Uke 11: Grenser og transformasjon