Et kjærlighetsbrev til Georgia O’Keeffes hender

 

Alfred Stieglitz: Hands and Grapes. Gelatin-sølvtrykk, 1921. © Alfred Stieglitz Collection

Fra det øyeblikket jeg la øynene på Hands and Grapes, var det åpenbart for meg at personen bak kameraet måtte ha vært forelsket i kvinnen foran linsen.

Lik Dionysus, den gamle greske guden for fruktbarhet, vin og glede, holder hun druer. Hennes venstre hånd danner en uskyldig og leken form, som om den prøver å kaste en kaninformet skygge. Tre fingre spredt ut som røttene til en liten blomst, de gjenværende to holder druestilken forsiktig. Hennes høyre hånd ser mer alvorlig og sofistikert ut, med lillefingeren pekende utover, mens hun mykt bærer vekten av frukten i håndflaten. Jeg tenker på sødme, natur og frisk luft, og mellom linjene leser jeg kjærlighet, begjær og lidenskap.

Alfred Stieglitz, og hans modell - Georgia O’Keeffe, var faktisk forelsket. De møttes i 1916. Han var en 52 år gammel internasjonalt anerkjent fotograf. Hun, 23 år yngre, var en maler som ventet på sitt gjennombrudd. Stieglitz var dypt fascinert av både O’Keeffes kunst og hennes personlighet. I henne så han en renere versjon av seg selv, og akkurat som naturen var hun en konstant kilde til undring for ham.

Kort tid etter at de møttes, begynte Stieglitz å fotografere O’Keeffe. Gjennom årene tok han flere hundre fotografier som utgjorde hennes «portrett i tid»: en visuell dagbok av hver karakteristiske bevegelse. Samlingen inneholder bilder av Georgia som står foran sine egne malerier, nærbilder av hennes nakke, knær og overkropp, og mange, mange bilder av hennes hender: skaperne av kunsten som Stieglitz var så fortryllet av.

Da Stieglitz først stilte ut sine fotografier av O’Keeffe, spurte flere menn om han kunne ta lignende fotografier av deres koner eller kjærester. Han avslo det og lo, og tenkte at hvis de visste om nærheten og intimiteten som var nødvendig for å fange noen på den måten, ville de aldri ha spurt.

Stieglitz og O’Keeffe giftet seg til slutt i 1924. Selv om forholdet deres møtte utfordringer, forble de nært knyttet gjennom hele livet ved å skrive brev til hverandre, noen ganger tre om dagen, noen av dem 40 sider lange.

Litteraturliste:

Eisler, Benita. O’Keeffe and Stieglitz: An American Romance. Harlow, England: Penguin Books, 1993.

O’Keeffe, Georgia. Steiglitz. New York, NY: Metropolitan Museum of Art, 1998.

Richter, Peter-Cornell. Georgia O’Keeffe and Alfred Stieglitz. München, Tyskland: Prestel, 2016.

 
Previous
Previous

Om fem hvite ulver og et valnøttre

Next
Next

In Mourning and In Rage