UKE 29
Illustrasjon av Vendela F.H @blaamanet
Det er sommerferie i Oslo kunstby og kunstguiden har tatt seg en tur ut for å se seg rundt i resten av landet.
Vi har vært i Stavanger og Bergen. Denne uken reiser kunstguiden videre, uten fordommer, til en by kjent for bart og skinnvest; Trondheim.
I nyere tid har vi sett en økende interesse for kunstsatsning i Trondheim, noe som også gjør byen interresant for oss. Det har blant annet vært en del snakk om at Trondheim ønsker å søke om å bli europeisk kulturhovedstad i 2030. Det vil i så fall kreve en omfattende satsing på kultur, og med dette satsing på kunst. Om Trondheim går for å bli kulturhovedstad vil det selvfølgelig vært et stort bidrag til norsk kultur.
I Trondheim ligger, som i de fleste byene i Norge, det meste av kunst-tilbudet sentralt til i sentrum (midtbyen) og omegn. Vi skal bare stikke innom byen for å ta en titt på hva de har å by på, og hvilke institusjoner som er verdt å dra til når man er på besøk. Så vi trenger ikke gå inn på alt byen har å tilby, men om du ønsker en dypere guide til Trondheim kunstby kan du gå på nett og sjekke ut nettmagasinet ArtScene Trondheim. Et oversiktlig og faglig bra nettmagasin, fokusert på trøndernes hjem.
Noe vi har lagt merke til på vår vandring til andre byer i Norge, er at de alle har en fremtredende kunsthall. Vi starter turen med å besøke Trondheims, som er en av de viktigste institusjonene i kunstbyen.
Det som tradisjonelt skiller en kunsthall fra et kunstmuseum er at en kunsthall ikke har en permanent utstilling. Dette er et viktig skille. For selv om kunstmuseer også gjerne har temporære utstillinger, så har de også en basis, en samling, som utgangspunkt. Dette har mye å si for hvordan de opererer og finansieres. Kunsthallen må av nødvendighet bygge nettverk og basere seg på samarbeid, dermed blir det også naturlig at de spiller en viktig rolle i kunstverden.
Kunsthall Trondheim er den største arenaen for samtidskunst i Trøndelag. Det er en institusjon som har mange arrangementer i tillegg til utstillinger, og som tar sitt kollektive ansvar alvorlig. Sommerutstillingen på kunsthall Trondheim heter 'mind moves with matter, body blends into space'. Utstillingen tar for seg kroppen, og dens relasjon til materie. Det er en veldig aktuell samtidsutstilling og en rekke kunstnere tar del i denne utstillingen. Det å bruke kunsten for å undersøke vår materielle realitet og vårt forhold til våre omgivelser, viser til stadiet vi har kommet i kunstens selvkritiske utvikling.
Noe man nesten må ta en tur innom å se på når man besøker Trondheim er Nidarosdomen. Domkirken har en lang bygningshistorie, bygd over mange etapper helt fra middelalder til ny tid. Det gjør bygningen til en liten kunsthistorie i seg selv.
Nidarosdomen er også sentralt plassert, og rett ved har man også valgt å legge flere kunstmuseer. Trondheim kunstmuseum har flere visningsarenaer, men hovedarenaen ligger rett ved Nidarosdomen. I sommer har museet to utstillinger med to av de viktigste norske modernistiske kunstnerne; Jacob Wiedeman og Håkon Bleken. Begge disse utstillingene har tidligere vært vist på Hennie Onstad. Det er utstillinger som er vel verdt å få med seg, spesielt hvis man ikke har sett så mye av disse to viktige kunstnerne tidligere.
Trondheim kunstmuseum er en del av MIST (museene i sør-trøndelag). Et annet museum som også tilhører MIST er Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Det ligger også innen kort distanse til Nidarosdomen, og er et museum som fokuserer på kunsthåndverk og design.
Rett ved siden av hovedarenaen til Trondheim kunstmuseum, ved Nidarosdomen, ligger også Trondheim kunstforening. Siden dette er en kunstforening så er den medlemsbasert og har et fokus på sine medlemmer. Dette medbringer at de søker å være et møtested for kunstnere, og arena for medlemmene å stille ut. Uheldigvis er deler av museet stengt i juli. Andre etasje er stengt, men i første har de åpent og der har de en sommerutstilling med kunstnerne Anne-Tove Huse og Jingxin Geng. Utstillingen er dedikert til tegning, og undersøker måter å jobbe med tegning.
Det er også flere gallerier og mindre visningssteder i Trondheim. Det første vi velger å trekke frem er Galleri SG. Galleri SG har mye kunst, og mange utstillinger i løpet av årene. Nå for tiden har de Sommerutstilling med Øystein Dolmen. Dolmen kjenner du kanskje best som Knutsen, fra Knutsen & Ludvigsen. Med seg i sin sommerutstilling har han også invitert en rekke andre interessante kunstnere, som gjør turen verdt det. En annen grunn til å trekke frem Galleri SG er deres fine beliggenhet - nede ved bryggen ved Nidelven, rett ved sentrum (like rundt hjørnet for Kunsthallen).
Alle stedene vi så langt har vært innom har ligget i midtbyen, men det finnes også kunst litt utenfor sentrum. Vest for byen, i bydelen Ila, ligger et av landets ledende private gallerier: Galleri Ismene. Ismene har holdt på siden 80-tallet, og ved siden av å ha utstillinger driver de ikke mindre enn 8 grafikk-klubber.
Galleri Ismene er altså opptatt av grafikk, og de var også og stilte ut noe av sitt sortiment i Oslo tidligere i år, da de deltok på Oslo Grafikkmesse, som ble avholdt for første gang i år.
På denne messen var også noen av de hippeste galleriene i Oslo for tiden, som QB galleri og Golsa. (QB arrangerte eventet)
Galleri Ismene var også ikke det eneste galleriet fra Trondheim som var på Oslo Grafikkmesse. Ikke langt fra Galleri Ismene, i samme bydel (Ila bydel), så ligger Dropsfabrikken. De var også med til Oslo tidligere i år. Dropsfabrikken er ikke et etablert eldre galleri, slik som Ismene, men et relativt nyoppstartet engasjement (etablert i 2018). De har også et tydelig engasjement for å introdusere nyetablerte kunstnere og skape dialog rundt ny kunst. Det gjør de til et galleri det er vært å følge med på, og å ta en tur innom når man er i byen.
Trondheim kunstby har ikke skuffet oss på vår lille gjennomreise, og det er tydelig at det er ting som skjer på kulturfeltet i denne byen. Det blir interessant å følge med på Trondheim fremover, og vi håper byen klarer å utvikle seg mot en kulturby med internasjonal anerkjennelse. Vi stemmer for kulturbyen Trondheim 2030, og kommer gladelig tilbake.
For nå må vi dra videre, og sjekke ut en ny by, som du kan lese om neste uke.