UKE 22: Drømmer og mareritt
Illustrasjon av Mari Lorentzen
Fortolkninger og fremstillinger av drømmer og mareritt har vært en del av kunst og kultur lenge før Freud kuppet begrepet – fra Penelopes profetiske drøm om Odyssevs hjemkomst via Jakob og faraos drømmer i Bibelen til surrealistenes automatisme. Dessuten deler kunst og drømmer flere av de samme egenskapene, for eksempel genererer de begge en forandret bevissthet og unnslipper det realistiske. I særlig grad inviterer også kunst og drømmer til fortolkning.
Kunstner: David Lynch (1946-)
Multikunstneren Lynch skaper drømmeliknende verdener på både lerretet, skjermen og i høyttaleren. Selv om han er mest kjent for sine filmer og tv-serien Twin Peaks, var det først og fremst maler Lynch ville bli. Både filmene og maleriene hans trekker mot det som ligger bakenfor, enten det er bakenfor fasaden på en villa i den amerikanske forstaden eller bakenfor bevisstheten. Ikke bare spenner helt konkrete referanser til drømmer over hele kunstnerskapet, men også selve stemningen Lynch maner frem er mystisk, uklar og hemmeligholdende som en drøm. I de mørke og ofte urovekkende verkene møtes realitet og uvirkelighet, og som Lynch selv forklarer det begrenser han fargebruken for nettopp å forsterke det drømmeaktige i kunsten.
Bok: Gothic Nightmares: Fuseli, Blake and the Romantic Imagination red. Martin Myrone
Denne boka ble utgitt ved utstillingen med samme navn på Tate Britain i 2006 og er en samling essay som tar for seg ulike aspekter ved den gotisk-romantiske forestillingsverden. Boka tar for seg fantasi og horror, mareritt og visjoner, og skimter med blant annet et lengre essay om Henry Fuselis berømte The Nightmare (1781).
Film: Spellbound (1945) av Alfred Hitchcock
Dette er en psykologisk film noir-thriller med Ingrid Bergman i en av hovedrollene. Filmen finner sted på et sinnssykeasyl og bruker Freuds psykoanalyse som omdreiningspunkt. Spesielt interessant er filmens drømmesekvens som er designet av surrealisten Salvador Dalí. I denne delen kan vi gjenfinne blant annet Dalís store, hengende hodeformasjoner og «rennende» sirkelformer (her et hjul som ikke er rundt), samt mange andre kjente symboler fra psykoanalysen.
Podcast: In Our Time: «Dreams» og «Surrealism»
BBCs podcast In Our Time er ikke den typisk lettbeinte podcasten, men låner man den sitt øre er belønningen stor. I denne podcasten samles nemlig forskere og professorer fra ulike fagfelt og institusjoner til en times lang diskusjon om ulike tema. For en videre utforskning av drømmer- og marerittemaet anbefales henholdsvis episodene «Dreams» og «Surrealism». Mens førstnevnte går mer naturvitenskapelig til verks, samler surrealisme-episoden en kunsthistoriker, en litteraturviter og en psykoanalytiker.
Klikk her for å høre «Dreams»!
Klikk her for å høre «Surrealism»!