UKE 23: Rom

 
Illustrasjon av Mari Lorentzen

Illustrasjon av Mari Lorentzen

Kanskje er det fordi jeg i løpet av den siste tiden har oppdaget helt nye mønstre i stukkaturen i taket på rommet mitt, men i det siste har jeg blitt veldig opptatt av rom, og herfra er ikke veien lang til rom i kunsten. Det meste kunst er laget i et avgrenset rom, i kunstnerens atelier, studio, bolig, arbeidsrom, verksted eller kontor. Hos noen er dette rommet en aktiv del av det ferdige verket, hos andre ikke. På samme måte som noen kunstverk er laget for helt bestemte steder. Det er noe spennende over å få innblikk i nettopp rommene kunsten har blitt til i, og rommene som blir til i kunsten gjennom kunstnerens bearbeidelse av sine omgivelser. Nå som de fleste av oss har tilbrakt de siste tre månedene innendørs i de samme rommene, og de offentlige rom sakte begynner å åpnes igjen: la oss se litt på kunst og rom - fra det private til det offentlige. 

Kunstner: Sara Berman (1975-)

Berman startet som motedesigner, men la designkarrieren på hylla til fordel for en karriere innenfor billedkunst. At Berman startet yrkeslivet som klesdesigner er til stede i maleriene hennes gjennom fokuset på nettopp tekstil, materiale, overflate og mønster.  I maleriene hennes glir potteplanter, gulvtepper, møbeltekstiler, gjenstander og mennesker over i hverandre. Rommene hun skaper kan virke som de er akkurat i ferd med å bli til, eller kanskje heller gli over i noe annet på lerretet. Gjennom bruken og behandlingen av disse ulike elementene er maleriene hennes er på samme tid lekne og halvalvorlige. Menneskene i maleriene hennes er ofte halvt avkledde og avslappede, noe som gir følelsen av innblikk i private rom. 

Sjekk ut nettsiden hennes her!

Sjekk ut kunsten hennes her!

Jeg vil også anbefale å følge henne på instagram, hvor hun deler fra prosessen sin, kommende verker, detaljer og eldre verker

Instagram: @sarabermanartist

Dokumentar: Vilhelm Hammershøi (1864-1916)

Hammershæi er spesielt kjent for sine interørmalerier gjort nesten utelukkende i grånyanser. Rommene er sparsommelige, lys og skygge er viet like mye fokus som hans kone Ida (f. Ilsted) som ofte er avbildet sittende eller stående med ryggen til. Det er noe nesten mystisk over Hammershøis interiører, atmosfæren er nærmest dirrende, samtidig som den og er stille og helt rolig. 

Michael Palin laget en dokumentar om kunstneren for BBC som du kan finne her!

Serie: Atelier og Studio

Atelier et alltid et spennende rom å besøke for oss kunstinteresserte. Uansett om man produserer selv eller ikke er det noe helt unikt å få slippe inn på et rom som på mage måter er så veldig imellom. Imellom det private og det personlige, mellom det personlige og det offentlige, midt i tilblivelsesprosessen. Mange som meg sørget over at det ikke ble noe av Oslo Open i år, men en god trøst er Kunzt.no sine atelierbesøk. 

Kunzt.no har to egne episoder laget i samarbeid med Oslo Open.

Se episodene her!

De har videre en hel rekke med spennende samtaler med kunstnere, mange av dem i kunstnerens eget atelier, verksted eller studio.

Sjekk ut disse episodene her!

Dokumentarserie: Det offentlige rom

Offentlige rom begynner sakte å åpnes igjen. NRK slapp nylig en liten serie med korte videoer som viser noe av den kommende kunsten i offentlig rom: fra Lars Ø. Rambergs utsmykningen i Deichman Bjørvika til Runi Langum og Hans Martin Øies monument for Otto Nielsen til Bekklandet. 

Klikk her for å se dokumentarserien!

 
Previous
Previous

UKE 24: Les – Lytt – Lær

Next
Next

UKE 22: Drømmer og mareritt