UKE 26: Å se på kunst

 
Illustrasjon av Mari Lorentzen

Illustrasjon av Mari Lorentzen

I de to foregående ukene har gjenåpningen av kunst-Oslo skjedd for fullt med gjenåpninger, større publikumskapasitet og nye utstillinger. Samtidig så befinner vi oss fremdeles i en pandemi, dessuten er det sommer. Med andre ord så er vi ikke der at det er masse nytt å peke ut hver uke. Så i stedet vil jeg oppfordre deg til å ta turen til alt nyåpnet og få med deg de siste utstillingsukene på galleriene før sommeren. Mens vi gjør dette, hva med å tenke litt ekstra over det estetiske møtet som et kunstmøte er. Måten vi ser på kunst på, hva vi ser etter, og hvordan vi forholder oss til det som møter sansene våre kan aldri være nøytralt, selv om vi ikke nødvendigvis forholder oss til akkurat hva for tilnærming vi har til det estetiske. For å sette deg i gang har jeg laget en aldri så liten sommer-leseliste med titler som på ulikt vis tar for seg møtet med det visuelle, hvordan det «gir seg til oss» og måten vi forholder oss til ulike kunstformer. 

Bok: Det lyse rommet (1980) Roland Barthes

En fenomenologisk tilnærming til kunst er alltid en forfriskende leseropplevelse. Her undersøker Barthes fotografiets egenart: hva er det, hva gjør at vi trekkes mot bestemte bilder? Essayet beveger seg mellom Barthes’ undersøkelse av fotografi og en form for sorgprosess, da sentralt for bokens undersøkelse er hans møte med et fotografi av hans døde mor som ung jente. 

Klikk her for å kjøpe boka!

Bok: Analogy of Photography: The History of Photography, Part 1 (2015) av Kaja Silverman 

Her skriver kunsthistorikeren og - teoretikeren Silverman om synets utvikling og hvordan vi med camera obscura og fotografiets inntog har gått fra å «motta bilder» til å «ta bilder» av våre omgivelser. Videre så trekker Silverman frem fotografiets evne til å synliggjøre for oss ting vi ellers ikke legger merke til, og med det la verden åpenbare seg for oss på ny. Dette er interessante perspektiver med tanke på hvordan vi forholder oss, og har forholdt oss til verden vi lever i. 

Klikk her for å kjøpe boka!

Bok: Art as expereince (1934) John Dewey

I denne boken skriver Dewey som var pedagog og pragmatiker, om hvordan erfaringen av kunst ikke kan skilles fra andre opplevelser. Han ønsker kunsterfaringen ut av museet som skaper kunstige skiller mellom kunsten, individet og samfunnet, og i stedet flettet sammen med andre mer hverdagslige erfaringer. I stedet presenterer han en tilnærming som går ut på kunstmøtet i lys av erfaring, gjennom handling og praksis. 

Klikk her for å kjøpe boka!

Bok: Ways of Seeing (1972) av John Berger

Dette er helt klart en av de mest innflytelsesrike bøkene om kunst. Boken, og den BBC produserte tv-serien den springer ut av, var en kritikk mot datidens syn på og tilnærming til kunst. Selv om andre perspektiver og tilnærminger har fått godt rotfeste siden den tid, så er Ways of Seeing fortsatt relevant i tillegg til godt historisk lesning. Boken tar opp hvordan vi ser og interagerer med verden rundt oss gjennom nettopp synet, som er preget av ideologier og perspektiver vi ikke nødvendigvis er klar over, og hvordan visuelle bilder i stor grad er styrt av slike gjemte ideologier. 

Klikk her for å kjøpe boka!

Klikk her for å se serien!

 
Previous
Previous

UKE 27: Kunst og galskap

Next
Next

UKE 24: Les – Lytt – Lær