Einar Sandvold om 'Silent Visions' - En utforskning av skapelsens uendelige muligheter

 

Einar Sandvold, Uten tittel, 2023. Oil on canvas, 130 x 150.

Einar Sandvold tar oss med på en reise gjennom sitt kunstneriske univers, der arkitektoniske former og organiske linjer forenes. Gjennom utforskingen av menneskelignende skikkelser inviteres betrakterne til en dyp og reflekterende opplevelse i hans soloutstilling “Silent Visions” hos Oslo Prosjektrom.

Tidligere konsentrerte Einar seg om å male arkitektoniske landskap, men over tid har han inkorporert naturelementer.  Han har deretter utforsket en friere eksperimentell tilnærming med abstrakte former, og nå gir han liv til menneskelignende skikkelser som eksisterer i det universet han har skapt gjennom tidene. Han begynte å tegne disse skikkelsene med blyant og utforsket deres betydning i landskapet. Nå har de endelig fått plass på lerretet. Hvor kommer de fra? Har de bodd der hele tiden? Hvor skal de? Har de et mål? 

For å gi en dypere forståelse av Einar Sandvolds kunstneriske reise, inspirasjonskilder og  visjon bak utstillingen, har jeg fått muligheten til en samtale med Sandvold i anledning av utstillingen. I denne samtalen gir han oss et nærmere innblikk i hans kunstneriske prosess. 

Hva ønsker du å fortelle med denne utstillingen?  

ES: Jeg ønsker å formidle en stemning, skape harmoni gjennom en blanding av arkitektoniske former, organiske figurer og menneskelignende skapninger. Jeg ønsker å formidle en følelse av identitet  og utforske ukjente virkeligheter. Disse bildene er mer tydelige i forhold til hvem jeg er. 

Hva ønsker du å kommunisere med verkene dine? 

ES: Min tilnærming til  verkene ligger i selve prosessen med å skape dem. Jeg  ønsker å formidle en stemningsfull atmosfære gjennom komposisjon, tekstur og sluttresultatet av arbeidet. 

Hvilken rolle spiller håndverk for deg i ditt kunstneriske uttrykk? 

ES:  Jeg legger stor vekt på håndverket. Jeg gir ikke opp før jeg når det  sluttresultatet jeg har sett for meg. Jeg eksperimenterer med nye teknikker og medier, og jeg går grundig til  verks for å skape den teksturen, mykheten og stramheten jeg ønsker å formidle. 

Midt i rommet blir du møtt av et imponerende 130 x 150 oljemaleri. Ved siden av det henger et annet oljemaleri som tydelig viser skikkelsene han utforsker. Disse to verkene er Einar Sandvolds nyeste kreasjoner, spesiallaget for denne utstillingen. Det å male med olje markerer en ny tilnærming for Einar, som tidligere utelukkende brukte akrylmaling, som kan ses i bildet “Metropolis” fra 2021 med stramme strøk og klare kontraster. 

På hver side av rommet befinner seg “Forvrengt landskap” fra 2022, en tidligere serie der Einar utforsket en løsere og friere hånd. Mellom disse bildene finner du svart-hvitt blyanttegninger fra 2023. Gjennom disse ulike epokene har Einar eksperimentert med forskjellige medier for å formidle ulike uttrykk og stemninger, samtidig som han kontinuerlig visualiserer lignende landskap.  

Hvordan har dine tidligere erfaringer formet din kunstneriske reise? 

ES: Jeg begynte å tegne i ung alder, inspirert av omgivelsene og popkulturen på den tiden. Den nysgjerrigheten jeg følte, spilte en betydelig rolle i å forme min kunstneriske reise. 

Hvordan har din tid  på Einar Granum Kunstfagskole  påvirket din kunstneriske utvikling? 

ES:  Einar Granum Kunstfagskole  ga meg rom for kreativ utfoldelse  og bidro til  å gjenopplive noe i meg, noe jeg trodde var tapt. 

Hvordan har dine erfaringer med tidligere utstillinger formet ditt kunstnerskap? 

ES:  Erfaringene fra tidligere utstillinger har gitt meg motivasjon, styrke og en fornyet tro på meg selv. Det sosiale aspektet har vært både utfordrende og berikende. 

Sandvold har markert seg gjennom deltakelse på flere gruppeutstillinger ved anerkjente gallerier som Golsa og Galleri Briskeby. Galleri Briskeby har spesielt vært en betydningsfull plattform for hans verk siden 2020 og har også vært stedet for hans første soloutstillinger. Blant hans soloutstillinger finner vi “Resonance of Shadows” på Galleri Briskeby (November 2023) og “Forvrengt landskap” på Galleri Hervold i Stavanger (Februar 2023). Tidligere soloutstillinger inkluderer “Behind the Lines” (februar 2022) og “Randomly” (Juni 2021) på Galleri Briskeby. I tillegg har Sandvold bidratt til flere gruppeutstillinger, blant annet Art-Nordic Kunstmesse i København (november 2021), og gjesteutstilling hos NorthArt på Ås kulturhus (oktober 2021). Internasjonalt har Sandvold også stilt ut ved Galleri Van der Plas i New York i 2020.

Hva ønsker du at betrakteren skal oppleve og føle ved 'Silent Visions'?

ES: Gjennom denne utstillingen ønsker jeg at betrakteren skal oppdage harmoni midt i skapelsens uendelige muligheter. Det er et invitasjon til å utforske en verden hvor kaos og orden forenes. 

Hvordan finner du inspirasjon i dagens kunstneriske praksis? 

ES:  Jeg blir inspirert av detaljer i omgivelsene mine - alt fra former til  teksturer.  Denne inspirasjonen reflekteres også  i de skapningene jeg utforsker i mine verk. 

Hva undrer disse skapningene etter? 

ES:  De er skaperne. I begynnelsen fantes ingen skikkelser. De kom igjen, som om de oppdaget denne verdenen og formet den på nytt slik de ønsket. Er disse figurene en representasjon av meg, eller noe annet? Det vet jeg ikke enda. 

Hvem er Einar i forhold til dette? 

ES:  Einar er den med visjonene, skaperen bak komposisjonene, teknikkene og  formspråket. Einar ønsker å gi av seg selv for å skape noe som kan bringe frem stemning,  harmoni og trygghet for andre. Bildene skal ikke være truende; de kan være omfavnende, de kan være mye. Det er en kobling hvor man kan finne ro og harmoni i kaoset. 

Foto: Katia Hassve

Er de selvbiografiske? 

ES:  Det er det store spørsmålet. Er det meg eller noe annet? Det er en del av  meg; jeg er den som skaper det, som ser det i tankene mine. Jeg ønsker å skape en verden  hvor jeg selv kan føle meg trygg, slik jeg gjorde da jeg var yngre. Da virket alt skummelt. Min nysgjerrighet brakte meg hit. 

Er det en søken etter et formspråk som kan ta deg videre et sted? 

ES:  Ja, det er det. Jeg liker aldri å stå fast i én ting. Jeg foretrekker å gå videre med nysgjerrighet; å utforske. Det er mange likhetstrekk som går igjen, men formspråket  endrer seg, og det bør det. Akkurat som vi mennesker må tillate oss selv å vokse, lære og  være nysgjerrige. Alt innenfor rimelighetens grenser. 

Hva er dine behov for visualisering? 

ES:  Jeg ønsker å skape noe stemningsfullt for folk. Jeg gjør det ikke for å bli likt.  Det er også en stahet jeg har. Jeg går min egen vei. Det er tryggere og samtidig skummelt. 

Utstillingen står fra 4. januar til 28. januar. Oslo Prosjektrom er åpent hver torsdag fra kl. 13 - 18, samt lørdag og søndag fra kl. 14 - 18.

 
Previous
Previous

Gjennom hullene - Anmeldelse av Anne-Karin Furunes sin nye utstilling “På Besøk”

Next
Next

Untitled - Louise Bourgeois