Uke 15: Påske i storbyen

 

Av Mari Lorentzen

Om påsken i år ikke byr på et solfylt hytteparadis, med skispora tråkket opp til dørkarmen, kan jeg trøste med noen lokale godbiter for den kunstinteresserte byvandrer. Og hva er vel bedre for oss trofaste byvandrere, enn noen nye blikk på Oslo by? Turen går fra Frognerparken til Bygdøy, og du kan følge guiden slavisk eller sporadisk, bruke sykkel, buss, trikk, bein, hender og knær for å komme deg frem. Men Oslo får du hvertfall sett! Både på veien til, og inne i galleriene!


Bymuseet: Byblikk - Oslo i kunsten 

15. 10. 21 - 29.05.22

Turens første stopp er Bymuseet i Frognerparken. Utstillingen Byblikk- Oslo i kunsten har stått siden oktober i fjor, men om du enda ikke har tatt turen er sjansen her. Utstillingen byr på verker av kjente norske kunstnere som Peder Balke og Edvard Munch, samt et utvalg av mindre etablerte kunstnere. Verkene viser kunstnernes tolkninger og blikk på et byliv i endring gjennom de siste 300 årene. Hva forteller disse verkene oss om Oslos historie, og kjenner du igjen noen steder fra bildene? 

Les mer om utstillingen her! 

Foto: Inger Munch, Grønlandstorg mot Vaterlandsbru og Lilletorget, 1929. Oslo Museum

Bymusset: Kvinner med kamera 

29.03.22 - 21.08.22

Bymuseet har også en annen utstilling som tar opp bylivet gjennom kameralinsen. Kvinner med kamera stiller ut verker av seks kvinner som gjennom tidene har markert seg innen fotografering. I tillegg til å utfordre det som tidligere var et  mannsdominerende yrke, har disse kvinnene dokumenterte bylivet og bylandskaper fra store og små norske byer. 

Les mer om utstillingen her! 


Norsk folkemuseum: TIDSROM 1600-1914

26.06.21. 30.05.22


Turens neste mål er en kort busstur ut av sentrum. I tillegg til å være en nydelig destinasjon for en storbypåske, har Norsk folkemuseum for tiden en utstilling om norsk bykultur. TIDSROM 1600 - 1914, viser over 1500 gjenstander og seks autentiske interiører hentet fra norsk by- og emdesmannskultur, fra dagliglivet og fest. Dette er museets største innendørs utstilling noensinne! 

Les mer om utstillingen her! 


Kon-Tiki: Kvinnen museet glemte 

07.03.22 - 29.08.22

Og når du først er ute på Bygdøy, hvorfor ikke ta turen innom Kon-Tiki museet og se utstillingen om kvinnen museet glemte. Utstillingen er en hyllest til Kon-Tiki ekspedisjonens syvende medlem Gerd Vold Hurum. Hurum hadde ansvar for organisering av turen, og det vektlegges hvordan turen ikke hadde vært mulig uten hennes arbeid. 

Les mer om utstillingen her! 

Og les Paragones anmeldelse av utstillingen her!




 
Previous
Previous

Uke 16: Kunstnernes Hus- spesial!

Next
Next

Uke 14: Våren er i anmarsj!