Uke 44: Noreg og motstandskunst

 

Fotografiens Hus

For frihet: Eksiliranere / 26.10 - 26.11

Javad Parsa

I dagene frem til slutten av november er det fotografen Javad Parsa som har en utstilling gående under tittelen Kvinne, Liv, Frihet. Den retter en viktig oppmerksomhet mot de store protestaksjonene som oppstod etter tapet av Amini i Iran som følge av vold utført av moralpolitiet i Iran. Den er spesielt relevant nå ettersom Narges Mohammadi, som var en frontfigur for disse demonstrasjonene, vant årets Nobels fredspris. Ta en tur ned til sentrum for å se bildene til Parsa, som handler om iranere i eksil som drømmer om et fritt hjemland.

Les mer om utstillingen her!


Nasjonalmuseet

Harriet Backer. Hvert atom er farge / 20.9 - 14.1

Harriet Backer. Kuratert av Ellen Johanne Lerberg og Vibeke Waallann Hansen.

En av Norges mest betydningsfulle kunstnere er Harriet Backer. Som en av de viktigste fortjener hun sin helt egen utstilling og den har kommet til Nasjonalmuseet. Du får se mange av hennes stue malerier og interiør, hvordan hun bruker lys til å ta det normale og løfte det opp til noe mer. Preget av tiden hennes er det portretter av kvinner og kvinner i arbeid som står i fokus. Syerske kvinner som arbeider for seg selv og prøver og støtte dem selv. Utstillingen er et samarbeid mellom Nasjonalmuseet og Kode med støtte fra ulike stiftelser. 

Les mer om utstillingen her!


Munchmuseet

Goya og Munch: Moderne Profetier / 28.10 - 11.02

Francisco de Goya og Edvard Munch. Kuratert av Trine Otte Bak Nielsen.

Goya, som er en av de store kunstnerne fra Spania, har nå kommet til Munchmuseet i Norge. Kanskje du har hørt han for hans verk som Saturn sluker sin sønn og Henrettelsene 3. mai 1808. Han startet ut som en hoffmaler for det spanske kongehuset, men utviklet seg senere til å bli en samfunnskritisk billedkunstner.. Munchmuseet har satt sammen en spennende utstilling med navn Moderne Profetier, som tar utgangspunkt i at det først var i Munchs levetid at Goya fikk sitt internasjonale gjennombrudd og berømmelse. Slik ble han regnet som en forløper for modernismen. Utstillingen prøver å trekke paralleller mellom Munch og Goya over hvordan de ble inspirert og brukte temaer som overtro, krig og konflikt i sine verker. For ved Munchmuseet kan du se den komplette grafiske serien Krigens Grusomheter og Kaprisene.

Les mer om utstillingen her!

 
Previous
Previous

Uke 45: Veien til frihet

Next
Next

Uke 43: Skrekk og gru, samt noe mellom linjene.