Syvern

Foto: Emilie Lieblein Røsæg

Foto: Emilie Lieblein Røsæg

 

Mellom forelesninger og kollokviegrupper er det lett å ignorere designobjektene vi omringes av her på campus. Det er ofte blitt gjort en innsats for å fremme den konkrete kunsten vi går forbi i ganger, på plasser, og i lobbyer rundt om på Universitetet. Gjennom en serie artikler håper jeg å styrke din oppmerksomhet rundt objektene du bruker i din hverdag som student, og videre også din interesse, kunnskap, og glede for design.

 
 

Arne Jacobsen: Model 3107 Syvern.

Serie 7, populært kalt Syvern, er en stol designet av den danske arkitekten og designeren Arne Jacobsen. Syvern kom til live i 1955 mens Jacobsen arbeidet for Fritz Hansen, en av verdens mest anerkjente møbelprodusenter. Fritz Hansen, grunnleggeren av firmaet med samme navn, begynte allerede på 1930-tallet å bruke manipulert treverk i designene sine. På den tiden ble det brukt dampbøyd treverk etter en gammel prosess fra tidlig 1800-tallet, fordi fuktig og oppvarmet treverk oppfører seg mer tøyelig og formbart. Utviklingen av formbart kryssfiner (tynne lag av treverk som limes og presses til tykkere plater) banet veg for nye muligheter innen lettvektig, slankt møbeldesign. Jacobsen produserte i 1952 Mauren, forgjengeren til Syvern, spesifikt som kantinemøblementet for et dansk farmasiselskap. Mauren ble meget godt mottatt. Den hadde sete og rygg i en og samme form, slik at stolens ryggparti holder seg selv uten annen strukturell støtte. Det samme prinsippet kommer til uttrykk i etterfølgeren: et formet sete og ryggparti i ett, som holdes sammen av en smalere midje. Stolens ben er laget av bøyde kromrør. Noen år senere, i 1957, designet Jacobsen Grand Prix stolen som blant annet er å finne i kantinen på Georg Morgenstiernes hus, her i sortmalt ask.

 

Litt om Arne Jacobsen.

Ferdig utdannet arkitekt i 1927, var Jacobsen allerede premiert for sitt møbeldesign med en sølvmedalje for en stol under Verdensutstillingen i Paris i 1925. Jacobsen tegnet i årene som kom en rekke bemerkelsesverdige arkitektoniske verk som inngår i den funksjonalistiske stilretningen. Sammen med flere av disse byggene fulgte ofte spesialdesignet interiør som stoler, bord, sofaer og klokker. Under byggingen av det nye SAS-hotellet i København i 1960 ble det til og med designet spesielt bestikk for hotellets restaurant. Bestikket ble produsert av Georg Jensen, men ble senere byttet ut da det dog estetisk sett var flott, ikke var spesielt brukervennlig. Det var også for dette hotellet at Arne Jacobsens berømte stol Egget ble designet og produsert. 

Foto: Emilie Lieblein Røsæg

Foto: Emilie Lieblein Røsæg

 

På Universitetet.

I 2009 ble det bevilget 60 millioner kroner til UiO som skulle brukes til renovering av universitetets lokaler. Flere av byggene hadde sårt brukt for oppussing både ute og inne, og det var interiørarkitektene i Beate Ellingsen AS som fikk jobben. Ellingsen fikk i oppdrag å totalrenovere interiøret i flere av UiO sine eldre bygg, deriblant Georg Morgenstiernes hus, Kristine Bonnevies hus og Vilhelm Bjerknes hus. I den sammenheng ble det kjøpt inn nytt interiør som skulle harmonere med byggenes historiske kontekst, men som likevel skulle føles moderne for brukerne som i dette tilfelle var og er studenter og ansatte. Valget av Syvern virker både moderne og tidløst, mens det også samsvarer med bygningenes opprinnelige byggeår på 1960-tallet.

Om du med dette nå har fått blikket opp for det du sitter på fra dag til dag, lurer du kanskje på hvor du kan få prøvesitte disse designvidundrene? Enkleste er det å ta turen til Fredrikke spiseri som har hele kantinen full av den sortmalte varianten i ask. Langs betongsøylene i spisesalen er det også en variant med ekstra lange stålrørsben, i en barkrakkaktig stil. Heldigst er kanskje de kloke hoder på realfagsbygget Vilhelm Bjerknes hus, som kan nyte pausene mellom forelesning på en serie i klarlakkert granfiner. 

 
Previous
Previous

PH-lampen