Vitra alkove sofa

 
Foto: Emilie Lieblein Røsæg

Foto: Emilie Lieblein Røsæg

Mellom forelesninger og kollokviegrupper er det lett å ignorere de designobjekter vi omringes av rundt her på campus. Det blir ofte gjort en innsats for å fremme den konkrete kunsten vi går forbi i ganger, lobbyer og plasser. Men jeg håper på, gjennom en serie av artikler, å styrke din oppmerksomhet rundt de objekter som du bruker i din hverdag som student. Og jeg håper du kanskje vil få styrket din egen interesse, kunnskap og glede for design.

Ronan & Erwan Bouroullec: Vitra alkove sofa

Om du som halv-effektiv student har kommet slentrende inn i biblioteket enten på Georg Sverdrups hus eller de kjære humanisters Sophus Bugge sånn rundt lunsjtider, og håpet innstendig på at en av de avlukkede sofaene med høye lyddempende vegger skulle være ledig, har du mest sannsynlig blitt skuffet. Med få i antall, skal du stå opp ganske tidlig for å sikre deg ditt eget lille komfortable avlukke for dagens leseøkt. Dåg du kanskje aldri har fått brukt en av alkovesofaene enda, så kan du i alle fall få lese litt om en av møbelfabrikken Vitras større suksesser siden designets oppstandelse i 2006. Kanskje denne artikkelen til og med kan få deg tidligere opp om morran? Morgenstund har gull i munn.

Foto: Emilie Lieblein Røsæg

Foto: Emilie Lieblein Røsæg

Vitra
På Blindern er den Sveitsiske møbelfabrikken Vitra sterkt representert. På Sophus Bugge biblioteket er PC-stuene godt utstyrt med de enkle kontorstolene .04, designet av Maarten Van Severen i 2000. På HumSam biblioteket på GS finnes blant mye annet Visiona puffen av Danmarks Verner Panton fra 1970 (redesignet i 2012). Uansett om Vitra fortsatt har fabrikken sin i Sveits produserer de det meste av møblene sine i andre Europeiske land som Polen og Tyskland. De har et høyt fokus på å redusere sitt klimaavtrykk, og materialbruken skal komme fra lisensierte leverandører for å unngå mest mulig skade på klima og miljø ved utvinning.
Vitra begynte sin reise i 1957, da ekteparet Willi og Erika Fehlbaum startet en europeisk produksjon av møbler på lisens av amerikanske Herman Miller. Herman Miller produserte møbler designet av blant annet ekteparet Charles og Ray Eames, og George Nelson. I 1967 utvidet sveitsiske Vitra sortimentet sitt med design av dansken Verner Panton. Samarbeidet med Herman Miller ble avsluttet med gjensidig enighet i 1984, og Vitra fikk dermed enerett på produksjon av visse møbeldesign i Europa og midtøsten. I nyere tid etter 2000 har Vitra utvidet til hjemmemarkedet, og inkorporert flere nye designere i produksjonen sin. Blant disse finner vi den franske designerduoen Ronan & Erwan Bouroullec, som skapte alkovesofaen i 2006.

Ronan & Erwan Bouroullec

De franske brødrene Ronan (f.1971) og Erwan (f. 1976) utdannet seg begge i Paris, og forstedet Pontoise. Etter endt utdanning startet eldste broren Ronan et eget designkontor, hvor Erwan assisterte ved siden av studiene. I 1999 opprettet de et eget lite designkontor i Paris. Kontoret eksisterer i beste velgående, og gjør alt fra småskala produktdesign, til store arkitekturprosjekter. Vaser, møbler, porselen, smykker og annet tilbehør er en rekke av hva de tidligere har laget. Opp igjennom årene har de gjort designsamarbeid med flere kjente merkevarer, blant annet den sørkoreanske EL-giganten Samsung, glass og smykke-produsenten Swarovski fra Østerrike og den italienske møbelprodusenten Cassina. Flere av deres design er utstilt ved Musée National d’Art Moderne i Paris, the Museum of Modern Art i New York, the Art Institute i Chicago, the Design Museum i London, og the Museum Boijmans van Beuningen i Rotterdam. 

Foto: Emilie Lieblein Røsæg

Foto: Emilie Lieblein Røsæg

På Blindern
Som nevnt i tidligere utgaver av denne serien med kronikker, har Interiørarkitekt Beate Ellingsen AS fått flere arbeidskontrakter med universitetet for å pusse opp interiøret i de gamle mursteinsbyggene som ble reist på 1960-tallet, og som i dag utgjør Øvre Blindern. Beate Ellingsen AS har revitalisert både Sophus Bugge biblioteket, Georg Morgenstiernes hus, Vilhelm Bjerknes hus, og HumSam biblioteket m.m.. Beate Ellingsen AS har et tydelig godt samarbeid med møbelprodusenten Vitra, og bruker deres produkter i flere av Blinderns bygg. Ikke bare på Blindern, men også i andre arbeider de har utført. Ofte gjennom kontrakter fra det offentlige, men også en hel del private boliger.
Hva undertegnede bekjent er alkovesofaen å finne i fire eksemplarer på Sophus Bugges hus, og i seks på HumSam biblioteket. Begge steder er den i fargen ice blue og med inngang på den ene siden, som skaper en lukket og lun atmosfære. Atmosfæren kommer til dels av materialvalg, som er et ullstoff som skaper en lyddempende effekt grunnet den noe grove overflateteksturen som fanger lydbølger, i motsetning til hva glatte overflater gjør. De høye ryggene og sideveggene fanger og demper stemmer og annen støy fra å slippe ut av alkoven. Sofaen er også utstyrt med et bord og en lampe. (Legg merke til lampen, utforsk dets interessante bruk av magnet.) Alkovene er såpass store at det komfortabelt er plass til 1-6 personer sittende, eller 2-4 personer som kan ligge i hver sin del. På HumSam biblioteket er møbelet utstyrt på samme måte og i samme ice blue farge som på Sophus Bugge.

Så om du har kommet deg helt ned hit i teksten håper jeg du har funnet artikkelen interessant, og at du kanskje kan sikte på å kapre deg en plass i en av dem i nærmeste fremtid. Ta noen med deg, det er jo tross alt en av de mer private leseplassene som er å finne på Blindern. Lykke til.



Litteraturliste
https://www.vitra.com/en-no/corporation/designer/details/ronan-erwan-bouroullec

https://www.vitra.com/en-no/product/alcove

https://www.vitra.com/en-no/public/product/details/alcove-cabinhttps://www.beate-ellingsen.no/prosjekter/rehabilitering/uio-universitetsbiblioteket-- humsam-georg-sverdrups-hus/

http://www.bouroullec.com/ 

 
Previous
Previous

.04 kontorstol

Next
Next

PH-lampen