Lidenskap i marmor

 

Av Solfrid Elise Lindblom

Kjærlighet er et velkjent tema i marmorskulpturer, som har en fantastisk evne til å uttrykke dette temaet. Marmorskulpturer uttrykker kjærlighet på en dramatisk og lidenskapelig måte, som treffer hjertet umiddelbart. Men akkurat hva er det med marmorskulpturen som klarer å uttrykke kjærlighet med så stor lidenskap?

The Kiss (1882). Marble, 181.5 × 112.5 × 117 cm. Musée Rodin, Paris. Wikimedia Commons

Marmor, til tross for å være solid stein, er et relativt mykt materiale som gjør det lett å jobbe med og har en evne til å både være hard og ruglete, men og være glatt og gi et mykt uttrykk. Dette gjør at man kan få ulike effekter fra marmor, og det kan uttrykke både dramatikk og harmoni samtidig.

Det som også er spesielt med marmorskulpturen er at det uttrykker det menneskelige på en annen måte enn maleriet kan, eller andre kunstformer kan. En marmorskulptur er tredimensjonal og gjør at man kan fange et øyeblikk i den menneskelige tilværelsen. Man kan få et direkte innblikk i en scene fra vårt eget liv, som man forbinder med kjærlighet, lengsel og fortvilelse.

The Kiss (1882) av Auguste Rodin er et eksempel på lidenskap skåret i marmor. Det er et tidløst motiv - et motiv de fleste kan kjenne seg igjen i, et par som omfavner hverandre, og som tittelen tilsier, kysser. Kroppene deres er skåret slik at det er brutalt, men også glatt og mykt. I likhet med kjærligheten er det rått og brutalt, men fremstiller et idyllisk øyeblikk og viser den lidenskapen marmor kan uttrykke som ingen andre kunstformer kan.

 
Previous
Previous

Oslo City Fashion Show

Next
Next

The Ghosts