Og Gud sa: La det bli lys
Illustrasjon av Mari Lorentzen
Nå som vi er midt i mørke, kalde januar, må vi se etter lys andre plasser og da kan kunsten være en god bidragsyter.
Hva hadde vel vi vært uten lys? Ingenting, mest sannsynlig. Lyset er selve livskraften i oss levende skapninger. Lys er en avgjørende del av det å kunne oppleve noe, og sanseinntrykket har en spesiell plass innen kunsten. Å tegne med lys, også kalt fotografi, har lys (eller mangel på lys) i sin kjerne. Malerier, skulpturer, installasjoner og digitalisert kunst er alle av ulik grad avhengige av lyset. Det finnes egne bøker om hvordan man skal belyse kunstverkene sine, og museer bruker ekstremt mye refleksjon, tid og penger på å lyse opp utstillingene sine på best tenkelige måte. Kunsten bruker også lys som ren tematikk. Å belyse, som en metafor for liv og håp, og guddommelig lys, er noen eksempler på bruk av lys, som du kan lese mer om nedenfor.
Anbefalt bakgrunnsmusikk mens du leser denne teksten: The Beatles - Here comes the sun
Kunstner(e): Doug og Mike Starn
Denne kunstnerduoen, brødrene Doug og Mike, har i flere år benyttet seg av temaer som bl.a lys i sine utstillinger. Gravity of Light er en solo-utstilling bestilt av Färgfabriken Kunsthalle i Stockholm. Der ser vi åtte gigantiske fotografier opplyst av en eneste intens karbonlampe. Det er dels kunst, dels vitenskapelig eksperiment, som utforsker lys og skygge, energi og frykt, liv og død. Uten lys har vi ikke mørke. Uten lys finnes det ikke liv.
Brødrene har også utgitt en rekke bøker med lys som tema:
- To Find God not the Devil’s Insides
- Attracted to Light
Film: Luminaris av Juan Pablo Zaramella
I denne korte filmen er mennesker og verden kontrollert av lys. Det er en live-action, stop-motion film, hvor vi følger hovedfiguren gjennom hverdagen og ser hvordan lyset kontrollerer såvel hva han gjør, som når han gjør det. En morsom blanding av animasjon og live action.
Stil: Chiaroscuro
Chiaroscuro er betegnelsen på en maleteknikk som innebærer store kontraster mellom lys og mørke. Vi kan se gode eksempler på bruk av denne teknikken i verk av kjente malere som Caravaggio og Rembrandt. Chiaroscuro oppstod i Renessansen som et virkemiddel for å skape romdybde. Dette oppnås f.eks ved å benytte en eneste lysstråle, ofte uten synlig kilde, og som opplyser bare det mest nødvendige. Dette gir maleriet den store kontrasten.
Dikt:
Listen over dikt som omhandler lys er mange og lange. Jeg legger til et par navn med noen spesielt vakre dikt:
Miriam Nash: The lights
Emily Dickinson: A light exists in Spring
Robert Lous Stevenson: Escape at Bedtime
Til slutt vil jeg legge til en litt lengre og vanskeligere tekst som heter Guddommelig lys. Dette er en masteroppgave skrevet av Therese Bøckman i 2007 her på UiO, som handler om teologi, fargeteori og ikonografi i noen tidlige kristelige teofanimotiver.