Høylytt og lavmælt: «Fjerne venner og nære fremmede» av Liv Csilla Wallace

 

I «Fjerne venner og nære fremmede» møtes vi av ukjennelige menneskeskikkelser og et vidt fargespekter. Det er Liv Csilla Wallace som stiller ut på Galleri Neuf denne uken.

Liv Csilla Wallace, Smauet, 2019.

Liv Csilla Wallace, Smauet, 2019.

Torsdag 7. november åpnet utstillingen «Fjerne venner og nære fremmede» av Liv Csilla Wallace. Utstillingen består av en serie akrylmalerier i ekspressive farger der mennesker står i fokus. Wallace maler figurativt, men bruker abstraksjon som virkemiddel. I flere av bildene skaper det figurative og abstraherte en spennende kontrast, sammen med den som skapes av de mange ulike fargekombinasjonene. 

Wallace forteller at hun lar seg inspirere av mennesker hun går forbi på gata i sin hjemby Bergen. Hun er fascinert av hvordan man kan se et fjes for så å glemme det umiddelbart, samtidig som andre kan dukke opp igjen i tankene etter lang tid. Det er disse øyeblikkene kunstneren ønsker å gjenfortelle gjennom sine bilder. Hun liker å dikte videre på personene og fremstille dem i sin subjektive tolkning. Alle bildene er titulert etter plassene der møtene har funnet sted.

Bildene fremstår som svært ekspressive og fargerike. Kombinasjonen av varme og kalde, mørke og lyse farger skaper en tydelig dybde og dimensjon. De gir assosiasjoner til det ekspresjonistiske maleriet. Fargene maskerer på ett vis figurene; ytre faktorer som alder og kjønn blir mindre tydelig. Personlige karakteristika viskes ut av fargespillet. Det er det indre, motivets tanker og følelser, som kommer til uttrykk.  

En detalj som går igjen er de markante øynene. De fungerer som et holdepunkt i de ellers udefinerte ansiktene. Fraværet av munnen forandrer måten disse figurene kommuniserer på; ikke lenger gjennom ord men gjennom blikket. Figurene kan tolkes som en dekonstruksjon av det menneskelige.

Liv Csilla Wallace, Hollendergaten, 2019.

Liv Csilla Wallace, Hollendergaten, 2019.

I denne utstillingen inviterer Wallace oss til å se på omverdenen med sitt eget underfundige blikk. Vi får et innblikk i tankene og følelsene som ligger bak den gåten som er et fremmed ansikt. Tenk på alle de ansiktene du ser i løpet av én dag. Bak hvert av dem gjemmer det seg et liv, en historie du ikke kjenner til. Hun sier selv at hun har som mål å påvirke andre til å være klar over sine omgivelser, og bli mer åpen mot de rundt seg.

Liv Csilla Wallace er et imponerende ungt kunstnertalent. Hun er i en alder av 17 år, og studerer medier og kommunikasjon på videregående. Tidligere i år ble hun kåret til månedens Trafo-talent. Det skal bli spennende å se hva mer som kommer fra henne. 

Besøk Galleri Neuf innen 10. november for en fargerik opplevelse!


 
Previous
Previous

Kall det kunsten å se

Next
Next

En historie om det moderne og kontemporære