“Strike A Pose!” Anmeldelse om Patrick Demarchelier utstillingen på Galleri Fineart

 

Anne Vesaas / Fineart Oslo

“Strike A Pose!” Anmeldelse om Patrick Demarchelier utstillingen på Galleri Fineart

«Did Demarchelier confirm? – I have Patrick!”Denne frasen fra David Frankel’s klassiker «The Devil Wears Prada» (2006) er absolutt ikonisk for mange moteinteresserte folk. Dersom man har lest noen betydelige moteblad, kjenner man ikke bare til de viktigste designerne, men også til de ledende motefotografene som skapte mange ikoniske illustrasjoner til kolleksjoner, reklamer og moteutgaver siden 1990-tallet. Franske Patrick Demarchelier (1943-2022) var ett av de største navnene blant dem. Nå får man en unik mulighet til å se noen av hans mest fremragende fotografier av kjendiser og modeller fra 1980 til 2000-tallet på Galleri Fineart på Tjuvholmen i Oslo.

Vogue Anniversary, 1992. Patrick Demarchelier

Torsdag 20.oktober kl 18:00 åpnet man dørene til de store hvite salene i Norges største kunstgalleri Fineart, i anledning for utstillingen av Patrick Demarcheliers motefotografier, kuratert av Morten Qvale. Straks når man kom seg inn til utstillingsrommet, fordypet man seg i den magiske atmosfæren av den perfekte tidløse skjønnheten og glamour. Det var som om man ble en del av en side i utgaven av et stort vestlig moteblad, tilsvarende «Vogue» eller «Harper’s Bazaar», som Demarchelier hadde jobbet for. Hans fotografiske verden ble bygd på å reflektere den feilfrie foredlingen av den kvinnelige “skjønnheten”, slik som man pleide å oppfatte den tidligere på 1990-tallet. Men samtidig var det viktig for Demarchelier å avbilde modellenes ekte personlighet. Fra det første blikket virker bildene kompositorisk enkle og essensielle i sitt uttrykk. Det er nettopp derfor de oppleves som absolutt kunstnerisk perfekte og estetisk tilfredsstillende. Dette er et fint budskap om at den virkelige skjønnheten ikke trenger å være «lakkert» for å være perfekt. Effortlessness eller less is more var de to begrepene som jeg hadde i hodet, mens jeg opplevde portrettene tatt av Demarchelier. Det kan være en fin tanke å ha med seg hver gang man er i tvil om ett eller annet knyttet til sitt utseende. 

Ifølge kuratoren tok det ca. 6 år for å få utstillingen til å bli vist her i Oslo og dette er derfor en stor begivenhet for galleriet. Selve Patrick Demarchelier døde dessverre i vår, og derfor var det dobbelt så viktig å lage denne utstillingen for å understreke fotografens betydelige rolle i moteverden, noe man definitivt har klart til å få til på Fineart. I tillegg er det den første utstillingen av Patricks verk vist i Norge og sønnen hans var også med på åpningen. Stemningen var festlig og gledelig, mens de pent kledde besøkerne spaserte fritt i salene med sprudlende prosecco glass i hendene, delt ut ved skranken. Samtidig føltes det som om alle de fotograferte kjendisene også var fysisk til stede og kunne dele denne herlige stemningen, og gi en hyllest til Demarchelier som fotograf og som deres venn. Man kunne også kjøpe enkelte digitale bilder i prisspektrumet fra 50.000 til opp til 600.000 nok. En fin investering for ekte kunst- og moteentusiaster! 

Princess Diana. London 1990. Patrick Demarchelier

Gisele, 1999. Patrick Demarchelier

Det er ikke noe mer å legge til enn å si at det var en absolutt nytelse å kunne oppleve den rene kvinnelige skjønnheten, fanget i Demarcheliers fotografier og samlet i tillegg på et fint sted. Kom derfor gjerne innom Galleri Fineart hvis du også liker motefotografi. Utstillingen står åpent til 13.november 2022. 



Referanser:

Patrick Demarchelier. Utstillingens katalog. Fine Art Oslo. 2022;

https://m.facebook.com/100064184854042/videos/did-demarchelier-confirm-i-have-patrick-so-sad-to-hear-of-the-passing-of-an-amaz/498725488636499/ (besøkt: 21.10.2022);

https://m.imdb.com/title/tt0458352/ (besøkt: 21.10.2022);

https://www.fineart.no/doc/demarchelier-2022 (besøkt: 21.10.2022);

https://www.google.com/amp/s/www.vogue.com/article/patrick-demarchelier-fashion-and-portrait-photographer-has-died/amp (besøkt: 21.10.2022).

 
Previous
Previous

Investerer du i kunst?

Next
Next

Krig, tro og vitenskap