Når “Sand i maskineriet” gir en tid til refleksjon

 

Sand i maskineriet dokumentasjon 07. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Foto: Antar Bjørgli

Nasjonalmuseet sin åpning har vært utsatt et par ganger. Museet skulle opprinnelig åpnet høsten 2020, men nå er datoen endelig satt. I juni får vi igjen se kjente verk på veggene i Nasjonalmuseet.

I denne tiden det har vært stengt har Nasjonalmuseet laget et program de kaller Kunsten kommer hjem, hvor tanken bak er, i følge museets direktør Karin Hindsbo: ”Kunsten er på vei til sitt nye hjem i Nasjonalmuseet, men den hører også hjemme ute blant folk. Med årets program, som vi kaller «Kunsten kommer hjem», ønsker vi å skape en lokal stolthet og forsterke tilknytningen til vår felles kulturarv”. 

Nasjonalmuseet ønsker med dette å vise hvilken rolle kunsten spiller i menneskets liv, uten å ta menneskene inn i museet og heller vise den der folk er. Noen verk vises der de har lokal historisk tilknytning som blant annet Harriet Backer sitt bilde Blått interiør, som vil vises i Holmestrand og Harald Sohlbergs «Gate i Røros» som skal vises i Røros .

Sand i maskineriet dokumentasjon 24. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Foto: Frode Larsen

Kunstverk fra Nasjonalmuseets samling har sneket seg inn i Teknisk museums utstillinger. Som stille kommentarer til temaene kan verkene skape resonans og trigge undring og refleksjon. I samarbeidsutstillingen Sand i maskineriet skapes uventede møter mellom kunst og teknologi.

Det er i tillegg produsert fire store samarbeidsutstillinger med De kongelige samlinger, Blaafarveværket, Kunstnernes Hus og Teknisk Museum. Og det er utstillingen på Teknisk museum jeg tar turen til.Det er faktisk første gang i mitt liv jeg går inn denne døren, så forventningen er stor. Tanken bak “Sand i maskineriet” er at man skal skape uventede møter mellom kunst og teknologi. Verkene er plassert inn blant museets egne verk, og er tenkt å fungere som stille kommentarer eller som støy til temaene som presenteres. 

Teknisk Museum er et familievennlig museum og et yndet sted for utflukter av skoleklasser og familier, ofte med små barn. I forbindelse med denne utstillingen er det utformet en rebus, et stort ark en kan ta med seg inn i utstillingen. Det er bokstavkoder ved hvert verk, så en kan plassere disse inn i de respektive rutene på arket, som igjen skaper et løsningsord. På denne måten blir en mer bevisst på disse verkene som ikke naturlig hører hjemme i utstillingen, og man tenker over litt av hvorfor dette verket er plassert akkurat der det er. På en lapp montert ved siden av verket er det en QR-kode en kan skanne og få mer informasjon om kunstverket og kunstneren. På samme lapp er det også en del spørsmål som oppmuntrer til refleksjon. 

Jeg tok med meg et ark rundt i utstillingen og gjorde et forsøk på å finne verkene, men det var dessverre noen jeg ikke fant.  Men de verkene jeg fant var bra plassert. Det var fint å se denne kombinasjonen og jeg likte å vandre blant kunst, teknologi og vår historie. Jeg likte veldig godt at verkene er spredt rundt i utstillingen i stedet for at de er plassert i et eget avlukket område.

I denne utstillingen på Teknisk museum får du se verk av Rolf Groven, Karl Erik Nilsen, Ola Enstad, Elena Engelsen, Wenche Gulbransen, Bjørn Bjarre, Børre Larsen, Pushwagner, Allora & Calzadilla, Jimmie Durham, Terje Bergstad, Marianne Heier, Kjartan Slettemark, René Buthaud, Lin Wang, Maia Urstad, Yngvild Fagerheim, Eline Medbøe og Irene Nordli.

Utstillingen åpnet 1. oktober 2021 og står til 24. april 2022. 





Kilder:

https://www.mynewsdesk.com/no/nasjonalmuseet/pressreleases/nasjonalmuseets-program-for-2021-kunsten-kommer-hjem-3092407

https://www.nasjonalmuseet.no/aktuelt/2020/norge-rundt-med-nasjonalmuseet-i-2021/





 
Previous
Previous

Den glemte kvinnen

Next
Next

Riot grrrl, Bikini Kill og vår tids feminisme