Museum of Apoxyomenos - en liten kroatisk kunstguide

 
 

Middelhavet er kjent for å bære på mange skatter, noen av dem mer kjente enn andre. I 1996 ble en klassisk gresk skulptur i nærmest perfekt stand funnet i havet rett ved byen Mali Lošinj i Kroatia – jeg har tatt turen for å se den, og håper noen blir inspirert til å gjøre det samme!

Croatian Apoxyomenos, 200-100 fvt. Skulptur i bronse, 192 cm. Museum of Apoxyomenos, Mali Lošinj, Croatia.

 Blant oliventrær, gjennom gamle grusveier og langs et blått hav finner man byen Mali Lošinj - en av de mange sjarmerende småbyene på øyene Lošinj og Cres i Kroatia. Mali Lošinj og omegn er kanskje ikke blant de mest populære reisemålene for sydenturister om sommeren, men det burde bli din neste destinasjon om du interesserer deg for antikk gresk-romersk kunst. Eller om du er lei av overfylte Dubrovnik og Hvar. 

 Grunnen til at jeg nevner Cres, er at jeg og min bosnisk-kroatiske familie har hus her, og jeg synes det er nærmest komisk at jeg ikke har tenkt over hvor mange antikke gjenstander man blir møtt med i hverdagen. Antikke amforaer er å finne i noen turistbyråer og er heller ikke et sjeldent syn i private hjem langs kysten.

 Det er ikke rart at havbunnen har mange skjulte skatter for kunsthistorikere og oss andre kunstinteresserte. Både Lošinj og Cres ligger rett ved en tidligere populær handelsrute i Middelhavet, for romerne. Med andre ord har det her blitt fraktet mye godsaker fra Hellas under romertiden. Det er imidlertid ikke amforaene som er stjernen av de tapte skipsgodsene. I påskeferien tok jeg og min mor oss en kjøretur fra Cres til Lošinj, der jeg på veien fikk øye på et skilt: «Lošinj: Home of the Apoxyomenos». Kun et googlesøk senere var vi på vei til Museum of Apoxyomenos, etablert i 2016 som hjemmet til den Kroatiske Apoxyomenos.

Apoxyomenos blir som begrep brukt om en rekke klassiske skulpturer som fremstiller unge atleter som skraper av seg olje og skitt etter aktivitet. De kan dermed også gå under betegnelsen «skrapere» eller «skraperskulpturer». Dette museet er imidlertid kun hjemmet til en skraperskulptur, selveste Apoxyomenos av Mali Lošinj. Og da mener jeg kun en skulptur, det er den eneste tingen som er utstilt der, museet er rett og slett en ode til dette funnet. 

Når man først trer inn i museet er både gulv, tak og vegger malt i en sterk marineblå farge, og gir slik et nikk til omgivelsene Apoxyomenos ble funnet i. I 1996 var det en turist som la merke til noe som lignet en skulptur sittende fast mellom to steiner i havets dyp. Etter mye planlegging og utforskning under vannet, ble skulpturen endelig ekskavert i 1999. Den flotte unge atleten hadde levd slik i havet i over 2000 år, fra mellom 200-100 fvt., en tidsberegning som ble fastslått ved å se på de eldgamle kornene funnet i magen til en mus som var fanget inni skulpturen. En digresjon; men grunnen til at en mus kunne bli fanget der, kommer av støpeteknikken cire perdue, en populær bronsestøpingsteknikk i klassisk tid som etterlater skulpturen hul. Med andre ord, et perfekt hjem for en mus. 

I starten av museumsturen undret jeg meg om hvordan jeg skulle synes det var interessant å se annet enn skulpturen ettersom det var derfor jeg kom hit. Allikevel, ble jeg raskt motbevist. Fra spennende historiske tidslinjer, til et mykt og koselig filmrom med historien om den seks år (!) lange restaureringen av skulpturen, fylles museet opp med fargerike rom og gripende historier som bygger opp spenningen til den siste destinasjonen: en white-box med Apoxyomenos som stjerne. Når du trer inn kan du gå så nærme skulpturen du vil uten å berøre den, ingen avgrensinger er satt - noe som virkelig gir deg muligheten til å ta inn de minste detaljer av det antikke håndverket. 

I dag er skulpturen et symbol for øya Lošinj, og med god grunn. Som en av åtte skraperskulpturer funnet i hele verden, er det faktisk den best bevarte av dem alle. Mali Lošinj sin Apoxyomenos mangler kun øyne, en lillefinger på venstre hånd og selve skraperedskapet. Høyrefoten satt også fortsatt fast til det originale bronsepodiet. Man kan hevde at det er en av de best bevarte klassiske greske statuene vi har i dag. Med andre ord, kjeder du deg med familien på Kroatiatur? Er du på Interrail? Leter du etter destinasjon til neste sommer? Gjør som meg, og kom for å se den flotteste atleten i verden. 

 

Museum of the Apoxyomenos, Riva lošinjskih kapetana 13, Mali Lošinj (tel. +385 051 734 

260; www.muzejapoksiomena.hr). 

Referanser

 Bouisfield, Jonathan. «Everything you need to know about the Losinj Apoxyomenos,» Time Out. u.d. https://www.timeout.com/croatia/art/everything-you-need-to-know-about-the-losinj-apoxyomenos

Visit Losinj, «Museum of Apoxyomenos.» u.d. https://www.visitlosinj.hr/museum-of-apoxyomenos-v2.aspx

 Muzej Apoksiomena, u.d. https://www.muzejapoksiomena.hr/en/


 
Previous
Previous

Ornitologisk symbolikk – et essay om Marie Bloms bilder

Next
Next

Visualiseringen av universet gjennom det sublime: Romteleskopet Hubble