En Høst med Hopper

 

Av Solfrid Elise Lindblom

Etter en eksamen hvor jeg hadde tatt mye inspirasjon fra maleren og grafikeren Edward Hopper, satt jeg igjen med det som bare kan forklares som en besettelse. Jeg var kjent med hans arbeid fra før, men etter et dypdykk gjennom hans komposisjoner, fargebruk og lyssetting kjente jeg at «Hopperismen» forble i tankene mine hvor enn jeg gikk.

Edward Hopper er for mange kjent som den amerikanske realisten som ga uttrykk for menneskers ensomhet og vansker under Depresjonen. Malerens evne til å utnytte stemningsgivende virkemidler bemerker seg som spesielt karakteristisk, hvor Nighthawks selvfølgelig blir prakteksemplet på dette. Den tomme gaten, det blendende kunstige lyset og menneskene, som på tross av å oppleves som en gruppe, fremstår totalt isolerte. Selv paret og barmannen, som kan tolkes å være i samtale, er helt mentalt adskilt fra hverandre. «Hopperismens» effekt resonnerer med de aller fleste, og det var nettopp dette som opptok meg også. Spesielt lot jeg meg fascinere av hans bruk av lys. Her viser jeg til kunstnerens Rooms by the Sea. Hopper besitter evnen til å kombinere et uttrykk som oppleves solid og flyktig på samme tid. Ved første øyekast virker komposisjonen å bestå av flere fargeflater som skilles av rette og nøyaktige linjer. Men ved å se nærmere ser man at penselstrøkene er raske og viltre, og fargeflatene har myke nyanser. Denne kombinasjonen skaper en fast og stødig stillhet, som først ved å bli studert avdekker en lav summing. Har den vært der hele tiden?

Edward Hopper, Nighthawks (1942). Art Institute of Chicago.

Edward Hopper, Rooms by the Sea (1951). Art Institute of Chicago.

Selv i hans folketomme motiver kjenner man på den melankolske ensomheten som preger hele hans produksjon. Stillheten han skaper er øredøvende, en effekt så selvmotsigende at det nesten kan beskrives lik fantomsmerter. Denne frustrasjonen og ensomheten blir pent pakket inn i motiver som fremstår hverdagslige og gjenkjennelige for oss alle. Og det er dette som gjør Edward Hoppers arbeid så spesielt. Du skal kjenne igjen stedet og følelsen det gir, selv om du aldri har vært der.




Litteraturliste

 Kleiner, Fred S. Gardner’s Art Through the Ages: A Global History, 13th edition. Boston: Thomson Wadsworth, 2009.

 Stor Norske Leksikon online, s.v «Edward Hopper». Hentet 20.10.2022 fra: https://snl.no/Edward_Hopper

 
Previous
Previous

Munch: Når kunsten blir virkelig med melankoliens mester

Next
Next

Oslo City Fashion Show