«Queen of the curve»

 

Av Solfrid Elise Lindblom

Hørt om Zaha Hadid? Hun var den første kvinnen, og den første muslimen til å vinne en Pritkzer-pris. Hvordan ble Zaha til den verdenskjente og prisbelønte arkitekten Zaha Hadid?

Fotografi av Zaha Hadid utenfor et av hennes prosjekter; Riverside Museum i Glasgow. Foto Jeff. J. Mitchell.

Zaha Hadid ble født i Bagdad i 1950. Hun vokste opp i en ressurssterk familie med en kunstner til mor og en far som arbeidet i industrisektoren. Hadid tok en bachelor i matematikk på det amerikanske Universitetet i Beirut, før hun flyttet til London i 1972 og fortsatte på Architectural Association School of Architecture. Et av hennes prosjekter på AA-skolen var et samarbeidsprosjekt med den russiske avant-garde kunstneren Kazimir Malevich. Prosjektet ble kalt for «Malevich’s Tektonik». Det er tydelig at Hadid ble inspirert av Malevichs sans for primærfarger, fragmentasjon og abstrakt kunst, og at hun har tatt med seg dette videre. Hadid har i ettertid fortalt at denne skoleoppgaven frigjorde henne fra arkitekturens A4-normer og regler, og åpnet henne for en ny form for arkitektur.

Hadids syn på de tre store kunstformene kunst, design og arkitektur, var nyskapende. Hennes bygninger viser ingen grense mellom formene. Prosjektene hennes er funksjonelle som bygg, vakre for øyet som kunst, og hennes formspråk tar en ny retning i moderne design. For meg føles det ut som at hennes byggverk er kunst i en tredje dimensjon. Hennes «strek» fokuserer på abstraksjon, fragmentasjon og bevegelse. Når du ser et av hennes bygg får du en følelse av at de svever. Det er helt utrolig. Det skal ikke være mulig.

Utsnitt av et diagram av «Malevich’s Tektonik». Hadids prosjekt handlet om å bygge et museum til Malevichs kunst som skulle ligge på en bro over Thames-elven. Foto: Clara Brente.

Interiørfoto av Rosenthal Center for Contemporary Art i Ohio. I talen til juryen for Pritzker-prisen nevner de at dette prosjektet er et av de som virkelig understreker hvorfor hun vant i 2004. Foto: Clara Brente.

Den moderne teknologien var til stor hjelp for Hadids ønskede formspråk. Den har gitt henne muligheten til å leke med former og konsepter i et helt nytt felt. Hun grunnla sitt eget arkitektkontor Zaha Hadid Architects i London, 1979. Parallelt underviste hun fremtidens arkitekter på blant annet AA-skolen og andre prestisjeskoler i Europa og Nord-Amerika. Før hennes tidlige bortgang i 2016 ble hun likevel anerkjent og belønt for hennes pioneer-arbeid i arkitekturfeltet. Hadid etterlot seg en høy bunke med prosjekter som hennes kontor skal videreføre.

Zaha Hadids største anerkjennelse var i 2004 da hun ble tildelt Pritzker-prisen (sett på som Nobel-prisen for Arkitektur). Denne bragden var ikke bare stor for Zaha Hadid, men dette var første gang en kvinne hadde vunnet prisen. Det er mange i arkitekt-verdenen som mener Hadid ikke fortjente den, men det vil alltid være noen som er uenig. For Hadid har blitt anerkjent av andre store institusjoner som Guggenheim museet i New York, Design Museum i London, UNESCO og hun har til og med blitt adlet til Dame Zaha Hadid.

 

Zaha Hadid var en kvinne før sin tid. Vi kan se tilbake på en fantastisk kvinne og arkitekt. Hennes prosjekter kan besøkes rundt om i verden i dag, og vi kan glede oss til å besøke hennes kommende prosjekter i fremtiden!

Du kan lese mer om Zaha Hadids arbeider her.

Kilder:

BBC: Secret Knowledge. “Zaha Hadid and Malevich’s Tektonik”. Utgitt 9 september 2014.

https://www.bbc.co.uk/programmes/p026cd0w

 

Pritzker-prize.com. “Zaha Hadid: Laureate 2004”

https://www.pritzkerprize.com/laureates/2004

 

Stratigakos, Despina. Where Are the Women Architects? Princeton and Oxford: Princeton

University Press, 2016.

 

Zaha-hadid.com. “Zaha Hadid (1950-2016)”

https://www.zaha-hadid.com

 
Previous
Previous

Zero eller ZERO - same, same, but different

Next
Next

Påske-spesial: Den mørke siden av kunstverdenen